Wyjątkowy prezent z Włoch. Spróbuj Amarone.
Włochami można delektować się siedząc wygodnie we własnym domu. Wystarczy otworzyć butelkę czerwonego wina Amarone della Valpolicella. Do tego błyszczące kieliszki, z których będziesz niespiesznie sączyć cudowny trunek, by rozkoszować się jego zasłużoną sławą. To luksusowa wycieczka, na którą nic więcej nie musisz pakować. Zatem, szerokiej drogi, albo raczej „Buon viaggio”?
Gorzki smak Amarone
Amarone to po włosku wielkie gorzkie. Legenda głosi, że swą nazwę Amarone zawdzięcza anonimowemu winiarzowi. Winiarz chciał wyprodukować tradycyjne słodkie wino, jednak sfermentował miazgę, dlatego powstało wino z niską zawartością resztkowego cukru. Wino wbrew jego oczekiwaniom nie było słodkie, tylko wytrawne z wyrażnymi taninami.
Historia powstania Amarone wiąże się z nieudaną produkcją słynnego, renomowanego słodkiego wina Recioto. W czasach, kiedy kontrola fermentacji była mocno ograniczona, zdarzało się, że nie zatrzymano jej w porę i tak, zamiast ulubionego słodkiego wina, powstało „bardzo gorzkie”, niechciane Amarone. Dopiero wraz ze zmianą smaku Amarone stopniowo zaczęło zyskiwać na uznaniu, a wraz z rosnącą popularnością win wytrawnych to winne brzydkie kaczątko doczekało się zasłużonej sławy.
Szczepy do produkcji Amarone
Najczęstsze szczepy używane w produkcji Amarone to Corvina, Molinara lub Rondinella. Mają wystarczająco twardą skórkę, dlatego sprawdzają się w specyficznym procesie produkcji tego rodzaju wina, który wymaga suszenia owoców.
Do produkcji Amarone należy bezwzględnie używać tylko najwyższej jakości owoców zbieranych ręcznie, ponieważ wszelkie niedoskonałości gron wychodzą na jaw podczas suszenia, wpływając negatywnie na ostateczną jakość wina.
Długa droga do smaku Amarone
Dojrzałe owoce zbiera się ręcznie zazwyczaj w ciągu pierwszych dwóch październikowych tygodni. Należy uważać, by w zbieranych kiściach grona nie były zbyt blisko siebie. Dzięki temu w późniejszym procesie suszenia lepiej przenika przez nie powietrze. Suszenie odbywa się tradycyjnie na słomianych matach w specjalnych suszarniach. Podczas suszenia nie należy ruszać winogron, ponieważ może to prowadzić do powstania wielkiego zabójcy zbiorów, szarej pleśni. Włoscy winiarze wiedzą, że na skórkę owoców trzeba chuchać i dmuchać, bo to w niej skrywa się niepowtarzalny smak i barwa. Owoce suszy się zazwyczaj przez 120 dni, choć zależy to od producenta i jakości zbiorów. Po wysuszeniu owoce tracą nawet 50% objętości.
Pod koniec stycznia lub na początku lutego kończy się cały proces suszenia i następuje odszypułkowanie i mielenie. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze przez 30 – 50 dni. Jeżeli zostanie zbyt wcześnie zakończona, a w miazdze zostanie resztkowy cukier, można wyprodukować z niej słodsze wino pod nazwą Recioto della Valpolicella.
Po fermentacji Amarone Classico dojrzewa w dębowych beczkach barrique, które podkreślają wyjątkowy smak. W rezultacie powstaje wino z wysoką zawartością alkoholu (ok. 15%).
Amarone. Wino z regionu gondoli i bazylik
W Wenecji Euganejskiej wino zaczęto produkować już w drugim wieku naszej ery. Dzięki świetnym połączeniom komunikacyjnym region wkrótce stał się jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc we Włoszech. Znawców literatury przyciąga tu pobliskie legendarne miasto Werona, w którym Szekspir umieścił tragiczną, romantyczną historię Romea i Julii. A znawcy wina nastawią uszu na dźwięk słowa Valpolicella. To właśnie obszar, skąd Amarone pochodzi. Teraz już wiesz, gdzie jest ojczyzna tego wyśmienitego trunku i jak powstaje. To właśnie ów skomplikowany, długi proces produkcji sprawia, że wino należy do najlepszych przedstawicieli win wysokiej jakości, dlatego doskonale nadaje się na luksusowy prezent albo jako podarunek na urodziny.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.