360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Wybór z rodzynek: Numer jeden wśród słodkich win

winogrona i promienie słońca

Najsłodsze z najsłodszych – tak moglibyśmy zacząć nasz artykuł, który na tapetę bierze wybór z rodzynek (tzw. cibeb). Najwyższej jakości wino z wyróżnikiem sprawdzi się podczas uroczystych okazji albo jako doskonałe zwieńczenie menu degustacyjnego. Osłódźmy sobie życie.

Wybór z rodzynek i jego miejsce w klasyfikacji

Jakościowe wina z wyróżnikiem, do których zalicza się wybór z rodzynek, plasują się na najwyższych pozycjach w czeskiej klasyfikacji win. W germańskim systemie klasyfikacji win wybory z rodzynek znajdują się na jej szczycie z zawartością cukru w winogronach na poziomie minimalnie 32° NM.

Dojrzałość winogron i zawartość cukru naturalnego najczęściej mierzone są w sprasowanym moszczu za pomocą certyfikowanych refraktometrów. Klasyfikacji wyboru z rodzynek, a tym samym kontroli odmiany, pochodzenia winogron, zawartości cukru oraz spełnienia innych warunków musi dokonać Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza.

Nasza wskazówka: Chcesz dowiedzieć się więcej? Przygotowaliśmy dla ciebie przewodnik po winach z wyróżnikiem, który znów przybliży cię o krok do lepszej orientacji w świecie win.

Czym właściwie jest tzw. cibeba

Cibeba, inaczej rodzynka, to nazwa jagody winorośli, która częściowo uschła: albo naturalnie albo w wyniku działania szlachetnej pleśni – Botrytis Cinerea.

Współczesne pochodzenie tego słowa można wywnioskować z niemieckiego określenia die Zibebe.

zbiór winogron na winnicy
Rodzynki zawsze zbierane są ręcznie.

Odmiany, cibeby i produkcja słodkiej pokusy

Do odmian, z których produkuje się wybór z rodzynek należą przede wszystkim Pálava, Pinot gris, Tramin, Riesling wołoski czy Chardonnay. Mogą one w środkowoeuropejskich winnicach dojrzeć na tyle, by osiągnąć potrzebną zawartość cukru.

Zbiory i produkcja wyboru z rodzynek podlegają rygorystycznym zasadom. Winogrona muszą zawsze odpowiednio dojrzeć, czy wręcz przejrzeć jeszcze w winnicy, a po zbiorach, które odbywają się ręcznie, nie można ich dodatkowo suszyć.

Proces fermentacji jest powolny, a w winie pozostawia się znaczącą ilość cukru resztkowego oraz średnią zawartość alkoholu – około 10-13 %. Wybory z rodzynek zwykle jeszcze chwilę „leżą” w dębowych beczkach – od roku do dwóch.

1964 Sauternes Degorce

DOSTĘPNE
729

1981 Barsac Premier Cru Chateau Coutet a Barsac

DOSTĘPNE
689

1980 Sauternes Domaine de la Gauche

DOSTĘPNE
609

1989 Sauternes Grand Cru Château Filhot

DOSTĘPNE
619

1989 Sauternes Cháteau Doisy Daene

DOSTĘPNE
589

1995 Porto Niepoort

DOSTĘPNE
509

1985 Porto Reflets

DOSTĘPNE
999

1976 Monbazillac Chateau Septy

DOSTĘPNE
419

1965 Vin Santo Torboli

DOSTĘPNE
689

1971 Goldmuskateller G. Kettmeir

DOSTĘPNE
399

Przedstawiamy wino borytryzowane: Wybór z rodzynek nie jest osamotniony

Winem borytryzowanym (wyborem z borytryzowanych jagód) generalnie można nazwać również każde inne wino powstałe z winogron zaatakowanych przez wspomnianą wyżej szlachetną pleśń – Botrytis Cinerea. Jednocześnie nie zawsze są to wina z wyróżnikiem. Żeby nimi były, muszą spełniać jeszcze dodatkowe kryteria.

Dla powstawania pleśni i jej późniejszego rozprzestrzeniania się na jagody kluczowe znaczenie mają odpowiednie warunki klimatyczne: wystarczająca ilość jesiennych dni bez porannych przymrozków i pogoda, podczas której mgły występują naprzemiennie z popołudniowym słońcem. W przeciwnym wypadku pleśń zamiast wspaniałych rodzynek powoduje powstanie niepowetowanych szkód.

Z winami borytryzowanymi spotkamy się też na przykład w tokajskim regionie winiarskim albo słynnym regionie winiarskim Bordeaux, a konkretnie w Sauternes. W warunkach środkowoeuropejskich często trudno jest osiągnąć współgranie wszystkich elementów niezbędnych do powstania win borytryzowanych, więc ich produkcji nie da się z góry zaplanować. Z tego powodu są to wina uznawane za ekskluzywne i nietypowe.

poranne mgły w winnicy
Produkcji win borytryzowanych sprzyjają poranne mgły.

Czy wiesz, że…

Wina borytryzowane, czy raczej sposób ich produkcji, odkryto przypadkiem. Pod koniec XVIII wieku w jednym z niemieckich klasztorów doszło do przetworzenia pozornie uszkodzonych plonów winorośli, które zaatakowała pleśń. Powstałe wino było jednak zaskakująco dobrej jakości i zapoczątkowało nową tradycję produkcji borytryzowanych win.

Wino borytryzowane z Sauternes

Jak już wspominaliśmy, regionem łączonym często z winami borytryzowanymi jest Sauternes. Tamtejszy klimat stwarza bowiem doskonałe warunki dla szlachetnej pleśni: równiny, położenie 80 km od oceanu i dorzecze dwóch rzek (Ciron i Garonne), których odmienne temperatury pozwalają na powstanie porannych mgieł. Mgły współwystępują tam z ciepłym słońcem – dokładnie tak, jak jest to konieczne do powstania win borytryzowanych.

Wina Sauternes produkuje się z trzech odmian: Muscadelle i Sémillon, dzieki którym wino ma charakterystyczny aromat, oraz Sauvignon Blanc, które dodaje mu świeżości. Wina Sauternes mają duży potencjał dojrzewania, a najlepsze z nich mogą przetrwać w butelkach całe wieki.

Najwyższej jakości wina z tego regionu mają oznaczenie Grand Cru Classé lub Premier Cru Classé i znajdziesz je również w naszej ofercie.

Wybór z rodzynek – cena słodyczy może być wysoka

Wybór z rodzynek to wino bardzo ekstrakcyjne, pełne i słodkie, wyróżniające się bogatszym kolorem. Można w nim wyczuć nuty miodu lub rodzynek i smak przejrzałych owoców. Ma duży potencjał dojrzewania , a jego bukiet rozwija się z czasem w stronę nut charakterystycznych dla borytryzowanych win.

Jako wino ze znaczącą zawartością cukru resztkowego, najczęściej 100-200 g/l, pasuje na przykład do deserów, wybranych słodyczy, ale też do dojrzałych, tłustych serów. Można je zwykle kupić w małych butelkach o pojemności od 0,2 do 0,5 l. Jego wyjątkowość wiąże się też z wyższą ceną. Wybór z rodzynek zdecydowanie jest jej jednak wart.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł