Wino winu nierówne: Jak się zorientować w ocenach win

Czy podczas degustacji wina również dostałeś kartkę, na której miałeś zapisywać swoje doznania? Wynik był prawdopodobnie kompleksowym podsumowaniem jego wyglądu, zapachu oraz smaku. Czy wiesz jednak, które systemy klasyfikacji wina są najpopularniejsze i jak właściwie dokonać oceny wina? Dowiesz się tego z dzisiejszego artykułu.
Z jakimi systemami klasyfikacji wina możesz się spotkać?
Ocena wina może przebiegać w zgodzie z kilkoma różnymi systemami. Zapoznajmy się z czterema najpopularniejszymi:
- System 5-punktowy
- System punktów karnych Vedela
- System 20-punktowy Buxbauma
- System 100-punktowy
Podczas oceniania wina przy wykorzystaniu systemu 5-punktowego trunki oceniane są odwrotnie niż w szkole – jedynka to najlepsza ocena, piątka – najgorsza. Podczas oceniania profesjonaliści uwzględniają też części dziesiętne.
System punktów karnych Vedela funkcjonuje na odwrotnej zasadzie. Sommelier przyznaje winom punkty karne i zwycięża to, które otrzymało ich najmniej.
20-Punktowy system oceny win Buxbauma jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych, ale nie jest najwłaściwszy. Oceniający dysponują w nim bowiem wąskim zakresem punktów do przydzielenia. Dlatego też degustatorzy stopniowo od niego odchodzą, sięgając chętniej po system 100-punktowy.

Najchętniej wykorzystywanym systemem oceny wina jest system 100-punktowy
W ramach systemu 100-punktowego degustator uwzględnia najbardziej podstawowe cechy, umożliwiające ocenę wina – jego wygląd, zapach i smak. Po dokonaniu oceny tychże parametrów sumuje się poszczególne wyniki. Dzięki transparentności systemu można analizować przyznane punkty post factum, żeby poznać konkretne mocne i słabe strony ocenianego wina.
A co liczba zdobytych punktów mówi o winie?
Jeśli uzyskało 100–96 punktów, jest winem wyjątkowym i otrzymuje wielki, złoty medal.
Wino z ilością punktów w przedziale 95-90 również zasługuje na złoto – jest wyśmienite.
Bardzo dobre wino osiąga wynik 89-85 punktów i opuszcza zawody ze srebrnym medalem.
Brązowy medal otrzymuje wino, które uzbiera 84-80 punktów. Wciąż jest jednak dobre.
79-70 punków nie wystarczy, by stanąć na podium. Takie wino oceniane jest jako przeciętne.
Wina, które otrzymało 70 punktów lub mniej, nie czeka po konkursie huczne świętowanie zwycięstwa. Wino średniej jakości odjeżdża bez nagrody.

Ocena wyglądu nie jest powierzchowna w przypadku wina
Podczas oceniania wina na pierwszy ogień idzie jego wygląd. Najlepiej jest oceniać wino w świetle dziennym, delikatnie przechylając kieliszek – dzięki temu można lepiej określić wszystkie odcienie jego koloru. Podczas oceny wyglądu trunku uwzględniany jest jednak nie tylko jego kolor. Istotna jest również klarowność i lepkość.
Klarowność wina można ocenić, trzymając kieliszek pod źródłem światła. Wino powinno być kryształowo przejrzyste – dzięki załamaniu światła pojawiają się w nim tzw. łzy.
Jeśli delikatnie zakręcisz winem w kieliszku, zauważysz, że zaczną one z różną prędkością spływać strużkami po ściankach kieliszka. Im wyższa jest zawartość alkoholu w winie, tym jest ono bardziej lepkie.
Ocena koloru wina nie ogranicza się do podstawowego podziału win na czerwone, białe i różowe. Istotny jest również konkretny odcień danego koloru i jego głębia.
I tak na przykład odcienie białych win mogą się wahać od bezbarwnych aż po bursztynowe. Im są starsze, tym ciemniejsze. W odniesieniu do czerwonego wina mówimy o odcieniach purpurowym, czerwieni granatu czy brązowym. Czerwone wina również zyskują ciemniejszy odcień, dojrzewając, oprócz odcieni pojawiają się w nich dodatkowo brązowe refleksy. Różowe wina są jasnoróżowe jako młode, w miarę dojrzewania ich kolor zmienia się jednak w łososiowy. Na kolor wina wpływa także użyta odmiana winogron, technologia jego produkcji, a nawet terroir – chłodniejszy klimat sprzyja postawaniu win o delikatniejszym odcieniu.
Jak przebiega ocena wina pod względem zapachu?
W zapachu wina rozróżnić można aromaty pierwotne, drugorzędne i trzeciorzędne. Aromat trzeciorzędny jest typowy dla win rocznikowych, ponieważ powstaje wyłącznie wtedy, kiedy wino dojrzewa w butelce.
W ramach 100-punktowego systemu oceny wina oceniane są w siedmiostopniowej skali intensywności aromatu: od zupełnie nieznacznych przejawów aż po bardzo intensywny zapach.
A żeby wystawianie oceny aromatowi wina nie było tak łatwe, ocenia się również jego czystość. Pozytywna grupa zapachów odznacza się owocowymi i kwiatowymi nutami. Słusznie przypuszczasz, że grupę negatywną tworzą głównie zapachy, które implikują jakąś wadę wina. Jedną z nich może być na przykład zapach korka. Wino o harmonijnym aromacie charakteryzuje idealna równowaga pomiędzy jego intensywnością a czystością.
Wskazówka: Podczas kolejnej degustacji, zabłyśnij wiedzą o tym, że aromat i bukiet to nie to samo.

Smak wina podczas oceny ujawni jego ewentualne niedostatki
Wino o intensywnym smaku po spróbowaniu zachwyca i sprawia przyjemność kubkom smakowym. Oprócz intensywności oceniana jest również czystość smaku. Wino zawdzięcza ją głównie odmianie, z której zostało wyprodukowane. Jeśli intensywność idzie w parze ze smakiem, wino zyskuje podczas oceniania miano harmonijnego w smaku.
Czy zetknąłeś się w kontekście oceny wina z pojęciem długości? Długość opisuje posmak, który wino pozostawia w ustach, kiedy je opuści. Mierzy się ją w tzw. caudaliach albo sekundach. Jeśli myślisz, że im wyższej jakości wino, tym dłuższy posmak, to masz rację.
Spróbujesz ocenić któreś luksusowe wino z naszej oferty? Zanim to zrobisz, przeczytaj nasz artykuł o degustacji wina. Podczas samej degustacji możesz skorzystać ze sprytnej aplikacji winiarskiej. Pamiętaj, że na smak wina wpływa również temperatura, w której jest podawane. Dlatego sprawdź, jaka jest właściwa temperatura podawania wina.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.