360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Wino do sera: 7+10 wskazówek dla smakoszy poszukujących wyjątkowych doznań

ser, winogrona, szynka i kieliszek wina

Dlaczego akurat wino z serem? Brytyjska autorka książek kulinarnych i podróżniczka Patience Gray już w 1957 roku twierdziła: „Ser jest najprawdopodobniej najlepszym jedzeniem, a wino najlepszym napojem”. Połącz dwa „naj”, przeanalizuj zasady ich łączenia, a potem zapoznaj się z dzisiejszym artykułem ze wskazówkami odnośnie łączenia win z serami.

Po co zastanawiać się nad łączeniem wina z serem?

Odpowiednio wybrane połączenie wina i sera to gwarancja doskonałego kulinarnego doświadczenia: Jedno podkreśla smak drugiego. Świetnie się uzupełniają kontrastowe smaki – słony ze słodkim, cierpki z łagodnym. Natomiast źle dobrane wino może spowodować, że ser będzie się wydawał gorzki albo że wcale nie poczujesz jego smaku. Poszczególne smaki będą się zwalczać.

Można się zetknąć z ogólnym zaleceniem, by łączyć wina i sery pochodzące z tego samego regionu. W czasie ich geograficznej koegzystencji ich smaki się bowiem zharmonizowały – dowód stanowią ich połączenia w tradycyjnych regionalnych przepisach. Zalecenia tego z pewnością nie należy jednak traktować jak dogmatu.

Dobór wina do sera

Raz, dwa wybierz ser do wina: białe czy czerwone?

Szukasz odpowiedniego sera do białego wina?

Masz białe wino i chętnie wypiłbyś je z odpowiednim serem? Już wiesz, że przeciwieństwa się przyciągają. Dlatego też wybór sera powinien być dostosowany do właściwości smakowych danego wina – jest słodkie, czy może wytrawne? Lekkie, czy raczej cięższe? Zajrzyj za kulisy kombinacji, które warto wypróbować:

  1. Lekkich białych win próbuj z serami twardymi lub półtwardymi – na przykład Sauvignon doskonale komponuje się z parmezanem.
  2. Cięższych białych win spróbuj z półtwardym serem, takim jak gouda czy madeland.
  3. Masz w swojej piwniczce wytrawne białe wino? Zestaw je ze świeżym serem albo serem z białą pleśnią – na przykład camembertem.
  4. Słodkie białe wino uszczęśliwi twoje kubki smakowe w połączeniu serem z niebieską pleśnią. Zgraną parę tworzą na przykład tokaj z angielskim serem Blue Stilton.

Wskazówka: Czy próbowałeś już Soave, jednego z najchętniej kupowanych włoskich białych win? Zapoznaj się z nim, czytając nasz artykuł o Soave i spróbuj go w towarzystwie sera z białą pleśnią – na przykład camemberta.

Który ser wybrać do czerwonego wina?

Spotkałeś się już z tezą, że czerwonego wina nie należy łączyć z serami? To nieprawda – czerwone wino również smakuje z nimi bosko. Wystarczy tylko trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze wybieraj dobrej jakości wina i łącz je z raczej twardymi serami – doskonale zrównoważą garbniki. Niech obok takiego zestawu na stole znajdą się również wyraziste pieczywo i oliwki.

  1. Lekkie czerwone wino doskonale dopełni smak twardych serów z naturalną, suchą skórką. Nie bój się także spróbować go razem z serami smakowymi.
  2. Cięższe lub wytrawne czerwone wino podawaj z serami o wyrazistym smaku. Będą one tworzyć zgrany duet na przykład z winem z odmiany Syrah.
  3. Lubisz słodkie czerwone wina? Spróbuj zatem porto w towarzystwie sera o charakterystycznym aromacie, takiego jak Roquefort.

Wskazówka: Wspominaliśmy, że świetnie komponują się wina i sery z tych samych regionów. Spróbuj słynnego Brunello z serem Asiago. Wywodzą się z tego samego regionu i wspólnie zapewnią wyjątkowe smakowe doznania.

Zaciekawiło cię łączenie wina z jedzeniem? Zainspiruj się dodatkowo, czytając szczegółowy artykuł o zestawianiu wina z potrawami.

1955 Barolo Marchesi di Barolo

DOSTĘPNE
1499

1977 Barolo Marchesi di Barolo

DOSTĘPNE
559

1966 Barolo Fratelli Grimaldi

DOSTĘPNE
589

2011 Barolo Mauro Sebaste

DOSTĘPNE
389

1958 Barolo Giordano

DOSTĘPNE
809

1975 Barolo Fratelli Serio & Battista Borgogno

DOSTĘPNE
669

2009 Chardonnay Riesling Reński Późny zbiór Château Valtice

DOSTĘPNE
169

1958 Barolo Scaglione & Marmo

DOSTĘPNE
779

1957 Barolo Fontanafredda

DOSTĘPNE
929

1958 Barolo Guiseppe Contratto

DOSTĘPNE
839

Poszukujesz odpowiedniego wina do ulubionego sera?

Czy twój ulubiony jest na liście TOP 10 popularnych na całym świecie serów? Pokażemy ci, które wino możesz spróbować z nim zestawić.

  1. Cheddar: Spróbuj tego Brytyjczyka z winem Pinot.
  2. Brie: Delikatny, kremowy ser świetnie się „dogada” ze świeżym, kwaskowym winem. Sprawdź to, łącząc go na przykład z Chardonnay.
  3. Parmigiano Reggiano: Nazywany jest „królem serów” i doskonale uzupełnia się z włoskim Barolo. Swoją drogą, Barolo nosi z kolei miano „króla win”. Iście królewskie połączenie sera z winem, prawda? Zajrzyj do naszego artykułu o Barolo i dowiedz się, dlaczego rzuci cię na kolana.
  4. Asiago: Ser z aromatycznego mleka krów pasących się na płaskowyżu Asiago, doskonale uzupełni wino z odmiany Syrah.
  5. Gruyere: Szwajcarskiego sera spróbuj w towarzystwie cenionego na całym świecie Barbaresco.
  6. Feta: Najprawdopodobniej najstarszy grecki ser tworzy doskonale zgraną smakowo parę z winem Chablis.
  7. Mozzarella: Spróbuj śmietankowego białego sera z toskańskim winem Chianti.
  8. Manchego: Tego owczego sera, wyprodukowanego z mleka gatunku o tej samej nazwie, spróbuj wraz z winem Rioja.
  9. Gorgonzola: Do najsłynniejszego przedstawiciela włoskich serów pleśniowych otwórz sobie deserowe Vin Santo.
  10. Epoisses: Tego kreomwego sera spróbuj w towarzystwie znamienitego wina Sauternes.

Istnieje nieskończona ilość połączeń win z serami – nie bój się eksperymentować. Jest jednak jedna zasada rządząca dziedziną łączenia wina z serem: do jakościowego wina zawsze dobieraj wysokiej jakości ser. To pierwsze kupisz u nas – oferujemy doskonałe wina rocznikowe z wielu krajów.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł