360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

W jaki sposób zbiera się winogrona i dlaczego warto robić to ręcznie?

Zbiór winogron

To właśnie w winnicy zaczyna się sztuka winiarska. Dlaczego zbiór winogron jest najważniejszym etapem produkcji wina? I co należy wziąć pod uwagę, by się powiódł? Przeczytaj dzisiejszy artykuł.

Zbiory winogron zależą od wielu czynników, tudzież Dojrzałość dojrzałości nierówna

Na kiedy najlepiej zaplanować zbiór winogron? Istotną rolę odgrywa tu pogoda, wywierająca znaczący wpływ na stopień dojrzałości winogron. Znaczenie ma również odmiana winorośli oraz warunki jej uprawy na danym terroir.

Odpowiednia dojrzałość owoców jest czynnikiem najbardziej kluczowym z punktu widzenia jakości powstałego wina. Winiarze rozróżniają przy tym trzy rodzaje dojrzałości: przemysłową, technologiczną i fizjologiczną.

Dla określenia przemysłowej dojrzałości winogron istotny jest poziom zawartości cukru w jagodach, przy czym plon winogron powinien być jednocześnie jak najwyższy. Aktualnie takie szacunki wykorzystują głównie wielcy producenci wina. Masz rację, jeśli wydaje ci się, że taki zbiór zorientowany jest raczej na ilość niż jakość.

Idealna dojrzałość technologiczna określana jest na podstawie zawartości cukru resztkowego, kwasów, pH i właściwości aromatycznych. Jest więc oczywiste, że należy wziąć pod uwagę konkretny rodzaj wina, do którego produkcji zbierane są winogrona. Do produkcji lekkich, świeżych win odpowiednia jest inna dojrzałość technologiczna niż w przypadku win ciężkich i pełnych.

Dojrzałość fizjologiczną najlepiej oceniać po kolorze skórki jagód. Zawartość kwasu winowego w winogronach powinna być wyższa niż zawartość kwasu jabłkowego. W grę wchodzi również charakterystyczny aromat danej odmiany.

Winnica podczas zbioru winogron.
Winnica podczas zbioru winogron

Jak zmierzyć idealną do zbioru zawartość cukru w winogronach? Na pomoc przychodzi fizyka

Zawartość cukru w winogronach zmierzyć można bezpośrednio w winnicy. Służy do tego na przykład refraktometr. Zasada działania urządzenia opiera się na tym, że ciecze mają różny współczynnik załamania światła w zależności od ich gęstości względnej. Winiarz równomiernie rozprowadza sok z winogron na pochyłym szklanym pryzmacie. Następnie ustawia pryzmat pod światło. Im gęstsza (z większą zawartością cukru) ciecz, tym bardziej światło się załamuje. Zawartość cukru w ​​winogronach decyduje następnie o podziale win na klasy jakości. Poznaj je wszystkie, czytając nasz artykuł o podziale wina ze względu na zawartość cukru.

1977 Orvieto Castello della Sala

DOSTĘPNE
339

2004 Rioja DOC Gran Reserva Especial Bodegas Urbina

DOSTĘPNE
169

1985 Sassolato Villa Cilnia

DOSTĘPNE
569

1986 Vougeot Premier Cru L’Héritier Guyot

DOSTĘPNE
609

1999 Morellino di Scansano Val delle Rose

DOSTĘPNE
269

2000 Recioto della Valpolicella Trabucchi

DOSTĘPNE
309

1964 Chablis Maiziéres & Cie

DOSTĘPNE
419

1986 Brunello di Montalcino Silvio Nardi

DOSTĘPNE
589

1943 Vino Stravecchio Adolfo Giannini

DOSTĘPNE
1599

1955 Castel Chiuro Riserva Nino Negri

DOSTĘPNE
929

Zbiory winogron zależą również od zawartości kwasów

Kwas winowy i jabłkowy to najważniejsze kwasy zawarte w winogronach. Ich zawartość różni się w zależności od odmiany. Optymalny poziom kwasów trzeba monitorować zwłaszcza w przypadku odmian, które zawierają ich mało. PH mierzy się po prostu za pomocą miernika pH.

Ręczny zbiór winogron
Ręczny zbiór winogron

Jakie są metody zbioru winogron? Wielkie wina powstają z tych zbieranych ręcznie

Sam zbiór winogron rozpoczyna się zwykle z samego rana – kiedy tylko rosa opadnie, żeby wraz z owocami nie zbierać też wody. Z tego samego powodu nie zrywa się winogron, kiedy pada. Winogrona zbierać można albo ręcznie, albo za pomocą kombajnu.

Jedno i drugie ma swoje zalety oraz wady. Kombajny pozwalają na szybkie i efektywne zebranie większej ilości winogron nawet w rozległych winnicach. Poszczególne krzewy muszą się jednak znajdować w określonej odległości od siebie i mieć wymaganą wysokość. Kombajnów nie da się ponadto wykorzystać na stromych zboczach. Urządzenie strząsa jagody z krzewów, w wyniku czego mogą one zostać uszkodzone. Oprócz tego może powodować również naruszenie samych krzewów.

Podczas ręcznego zbioru kiście odcina się za pomocą specjalnego sekatora. Metoda ta jest najdelikatniejsza zarówno dla jagód, jak i krzewów. A przy tym można kontrolować jakość winogron, segregować je oraz oddzielać uszkodzone lub niedojrzałe owoce. Innymi słowy: ręczny zbiór wykorzystywany jest w celu wyprodukowania najwyższej jakości wina. Jednym z nich jest na przykład sławne Brunello di Montalcino.

U nas kupisz wyłącznie wysokiej jakości wina. O tych, które słyną na całym świecie, przeczytasz w naszych artykułach o sławnych winach. Czy już wiesz, którego z nich spróbujesz?

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł