360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Toskania: Wprowadzenie do regionu winiarskiego

Toskania kraina win

Słysząc o Toskanii, w pierwszej kolejności najpewniej wyobrażamy sobie romantyczny, pagórkowaty krajobraz porośnięty cyprysami i usiany tradycyjnymi wioskami. Ten wyjątkowy region w środkowych Włoszech, produkujący znane na całym świecie czerwone wina nie bez przyczyny należy do najsłynniejszych regionów winiarskich świata. Poznajmy razem historię toskańskiego winiarstwa i przybliżmy sobie najbardziej znany szczep toskańskich winogron.

Toskańskie wino: Tysiącletnia tradycja

Toskania jest jednym z najstarszych włoskich regionów winiarskich. Winorośl uprawiali tam już Etruskowie w VIII wieku p.n.e., którzy najprawdopodobniej sprowadzili ją z Azji. Uprawa winorośli szybko stała się istotnym elementem ich rolnictwa i pozostała nim również w czasach starożytnego Rzymu.

W średniowieczu znaczenie winorośli jeszcze wzrosło, ponieważ dla szerzącego się chrześcijaństwa wino stanowiło święty przedmiot kultu. Można powiedzieć, że tam, gdzie zadomowiło się chrześcijaństwo, pojawiało się również wino. Winorośl zaczęto regularnie uprawiać w winnicach, zajmowali się tym nie tylko rolnicy, ale właśnie także mnisi oraz księża w okolicach klasztorów i kościołów. Benedyktyni zostali nawet takimi specjalistami od uprawy winorośli, że zaczęli spisywać podręczniki upraw cenione po dziś dzień.

Na początku XVIII wieku pierwsza butelka toskańskiego wina została wywieziona poza granice Toskanii, po czym wino to stało się jednym z najważniejszych włoskich towarów eksportowych.

Ojczyzna głównie czerwonych win

Obszar Toskanii dzieli się na wiele regionów winiarskich, z których najsłynniejsze to Chianti, Montalcino, Montepulciano i Bolgheri. Powstają tu przede wszystkim czerwone wina ze szczepu Sangiovese, które charakteryzuje pełny, wyrazisty smak z nutami czereśni i tytoniu.

Szereg toskańskich win może się poszczycić prestiżowym certyfikatem DOC (kontrolowane oznaczenie pochodzenia). Jednocześnie produkuje się tam wino z oznaczeniem Super Tuscany. Wiesz, co to oznacza?

Super Tuscany to oznaczenie win toskańskich, które oprócz toskańskich winogron zawierają również domieszkę wysokiej jakości winogron obcego pochodzenia, na przykład winogron Merlot bądź Cabernet Sauvignon. Ta kategoria win powstała z inicjatywy winiarzy niezadowolonych z rozporządzenia rządu włoskiego z lat 70., które było zbyt ograniczające i w zasadzie obniżało jakość produkowanych win. Zamiast czekać na zmianę tej „ustawy o winie”, hodowcy zdecydowali się wesprzeć powstanie nowego oznaczenia, by móc nadal produkować wysokiej jakości wina.

1955 Castel Chiuro Riserva Nino Negri

DOSTĘPNE
929

1985 Amarone della Valpolicella Allegrini

DOSTĘPNE
1019

1982 Brunello di Montalcino Tenuta Caparzo

DOSTĘPNE
559

1971 Chianti Riserva Castello di Meleto

DOSTĘPNE
399

1955 Barolo Mirafiore Canelli

DOSTĘPNE
1329

1985 Sassolato Villa Cilnia

DOSTĘPNE
569

1991 Vino Nobile di Montepulciano Riserva Fattoria del Cerro

DOSTĘPNE
389

2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

DOSTĘPNE
169

1969 Chianti Badia a Coltibuono

DOSTĘPNE
489

1975 Spanna Giuseppe Barni

DOSTĘPNE
409

Toskański rubin o imieniu Chianti

Zdecydowanie najsłynniejszym toskańskim winem jest Chianti, zawdzięczające swą nazwę pagórkowatym obszarom pomiędzy Sienną a Florencją, gdzie jest produkowane. Wino to poszczycić się może certyfikatem DOCG i w co najmniej 70% składa się z winogron szczepu Sangiovese, czyli głównej odmiany, z której produkowane są toskańskie wina. Pachnie czereśniami i ma rubinowo czerwony kolor. Swoją reputacją Chianti cieszy się już od XVIII wieku, kiedy to książę Kosma III Medyceusz nazwał je jednym z 4 najlepszych toskańskich win i określił geograficznie obszar jego uprawy. Wina pod nazwą Chianti classico pochodzą wyłącznie z tego historycznego obszaru i można je z łatwością rozpoznać po ikonicznym czarnym kogucie na etykiecie.

Wskazówka: przeczytaj nasz artykuł o kolejnym znanymj na całym świecie toskańskim winie Brunello di Montalcino, zaliczanym do najbardziej luksusowych i najdroższych włoskich win.

Wino w każdym toskańskim domu

Na zakończenie jeszcze jedna toskańska ciekawostka. Każdy, kto zwiedzał Florencję, musiał je zauważyć. Dziwne, małe otwory na parterze kamienic, zasłonięte drewnianymi drzwiczkami. Zgadniesz, do czego służyły?

Te tzw. buchette del vino powstały w XVII wieku po kryzysie gospodarczym, kiedy mieszczanie zdecydowali się na zakup winnic i ziemi uprawnej, by zrekompensować swoje straty dochodami ze sprzedaży wina. Wino produkowane było na wsi, a następnie sprzedawane w mieście właśnie w tych okienkach na parterze domów. Buchette del vino służyły także celom dobroczynnym – w nocy zostawiano w nich wino i chleb dla żebraków.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł