360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Szampan: Historia wina musującego

dwa kieliszki szampana

Szampan – synonim luksusu i elegancji – bywa częstym towarzyszem ważnych uroczystości oraz innych znaczących wydarzeń. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, w jaki sposób najpopularniejszy trunek musujący wywalczył swe miejsce na piedestale oraz jakiego wysiłku wymaga jego produkcja.

Magia szampana tkwi w jego wyjątkowości. Nazwą szampan szczycić się może wyłącznie wino musujące produkowane w ściśle kontrolowanych warunkach w stosunkowo niewielkim francuskim regionie winiarskim Champagne. Jest doskonałym aperitifem i wyśmienicie komponuje się z potrawami. Stanowi fantastyczne uzupełnienie każdej okazji i uroczystości. Wiedzą o tym z pewnością zwycięzcy Formuły 1.

Ciekawostka: W Champagne znaleźć można ulicę Avenue de Champagne – jedną z najdroższych ulic świata.

Szampan i jego droga do alei gwiazd

Szampan zawdzięcza swój sukces w dużym stopniu połączeniu chłodniejszej pogody i kredowego podłoża. Doskonale odprowadza ono wodę, jednocześnie pozostawiając winorośli wystarczającą ilość wilgoci. Gleba zawiera ponadto wapń, który sprzyja wysokiej zawartości kwasów w winogronach.

Według legendy odkrycie szampana znacząco wspomógł mnich benedyktyński Dom Pérignon; przypadkiem zresztą. Jako pierwszy połączył różne wina i poddał je razem wtórnej fermentacji. Podczas drugiej fermentacji mieszanka zaczęła musować, a butelki w piwnicy – wybuchać pod wpływem bąbelków oraz ciśnienia Mnich skosztował wina i od razu entuzjastycznie nazwał go „gwiezdną esencją”.

Odmianami certyfikowanymi do produkcji szampana są Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Moszcz powstały z ręcznie zbieranych winogron podlega wyjątkowo ścisłej kontroli. Zgodnie z prawem apelacji Champagne do wyciśnięcia 100 litrów moszczu potrzeba 160 kg winogron.

Świętuj każde ważne wydarzenie szampanem z rodzinnej winnicy Champagne Bouché. Wina dojrzewają tu w butelkach co najmniej cztery lata i wywodzą się z jednego z najlepszych terroir w regionie.

Ciekawostka: Coco Chanel, słynna projektantka mody, mawiała ponoć: „Szampana piję tylko w dwóch sytuacjach. Kiedy jestem zakochana… i kiedy nie jestem.

Jak produkowany jest szampan?

Klasyczna metoda produkcji szampana nazywa się „Méthode Champenoise“ i opiera się na wtórnej fermentacji wina w butelkach.

Po pierwszej fermentacji podstawowego wina jest ono mieszane z winami z różnych winnic oraz roczników w fazie zwanej assemblage (czyt. asamblaż).

Następnie, podczas nalewania do butelek, do zmieszanego wina dodaje się liquer tirage [czyt. liker tiraż], będący mieszanką cukru i drożdży. Za sprawą liquer tirage dochodzi do wtórnej fermentacji wina w butelce.

Po osiągnięciu optymalnej dojrzałości zmieszanego wina, podczas etapu o nazwie remulage (czyt. remulaż), osad z drożdży strząsany jest do szyjki butelki. Później wino może jeszcze jakiś czas dojrzewać w spokoju.

W fazie zwanej degorsage (czyt. degorsaż) ze względu na wytworzone nadciśnienie, osadzone zanieczyszczenia wydostają się na zewnątrz.

W celu uzupełnienia ubytku wina, do butelki dolewany jest likier z wina podstawowego oraz cukru – ta faza nazywa się dosage (czyt. dosaż) i wpływa na ostateczną słodkość wina. Po tym etapie wino jeszcze przez pewien czas leżakuje.

2004 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
339

2008 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
319

Dla miłośników Szampanii: 3 x rocznikowy szampan

DOSTĘPNE
609

Champagne Bouché Brut Rosé

DOSTĘPNE
189

Champagne Bouché Extra Brut Cuvée Saphir

DOSTĘPNE
259

Różne oblicza Szampanii: 2 roziskrzone cuvée i 1 wyjątkowe rosé

DOSTĘPNE
589

1979 Champagne Brut Jean de Challemaison

DOSTĘPNE
1159

1964 Champagne Armorial

DOSTĘPNE
1189

1964 Champagne Brut Oudinot

DOSTĘPNE
1429

Doznanie dla znawców Szampanii: 6 najlepszych win z winiarni Champagne Bouché

DOSTĘPNE
1479

Klasyfikacja szampana ze względu na zawartość cukru resztkowego

Wspominaliśmy, że na smak szampana wpływa cukier resztkowy, o którego zawartości decyduje ostatni etap produkcji – tirage. W zależności od jego zawartości rozróżniamy następujące rodzaje szampana:

Brut nature – po wtórnej fermentacji w ogóle nie dodano cukru, a jego zawartość wynosi mniej niż 3 gramy na litr.

Extra Brut – zawartość cukru resztkowego w winie waha się pomiędzy 0 a 6 gramów na litr.

Brut – zawartość cukru resztkowego jest niższa niż 15 gramów na litr.

Extra dry – zawartość cukru resztkowego waha się pomiędzy 12 a 20 gramów cukru na litr.

Demi-sec – cukier resztkowy obecny jest w winie w ilości 33-50 gramów na litr.

Doux – zawiera nawet 50 gramów cukru resztkowego na litr.

Jakie są inne klasyfikacje szampana?

Szampany nierocznikowe powstają w taki sposób, że przed wtórną fermentacją mieszane są wina z różnych roczników, odmian, a niekiedy nawet z różnych winnic. Pozwala to osiągnąć doskonałą harmonię ostatecznego smaku wina.

Wyjątkiem są wina Blanc de Blancs, wyprodukowane w 100% z odmiany Chardonnay oraz Blanc de Noirs – produkowane wyłącznie z odmiany Pinot Noir lub Pinot Meunieru. Nazwę Cépage Meunier noszą natomiast wina wyprodukowane w całości z winogron szczepu Pinot Meunier.

Szampany rocznikowe produkuje się z winogron pochodzących z tego samego rocznika. Wciąż jednak mamy tu do czynienia z mieszanką rożnych odmian i winnic, z których winogrona się wywodzą. Wina rocznikowe produkowane są jedynie z winogron wyjątkowo wysokiej jakości.

Cuvée to nazwa szampana powstałego w wyniku zmieszania dwóch lub więcej odmian winogron najwyższej jakości.

Cuvée de Prestige produkowane jest z winogron z winnic klasyfikacji Grand Cru.

Rosé Champagne mogą być winami zarówno rocznikowymi, jak nierocznikowymi. W większości przypadków do różowych szampanów dodaje się niewielką ilość niemusującego czerwonego wina.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł