360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Słynne włoskie regiony winiarskie – od Lombardii po Sycylię

włoskie regiony winiarskie

Wino postrzegane jest jako nieodłączna część włoskiej kultury i gastronomii; z pewnością również przez ciebie. Dzięki doskonałym warunkom glebowym i sprzyjającemu klimatowi we Włoszech dojrzewają najwyższej jakości winogrona, z których produkowane są najpopularniejsze włoskie wina. Regionalne tradycje, stanowiące bogate zaplecze, również zrobiły w przeszłości swoje. Produkcja wina bywała często powiązana z zakonami i do dziś wiele winnic znajduje się na terenach przebudowanych klasztorów.

Przyjrzyjmy się razem 5 słynnym włoskim regionom winiarskim. Bella Italia!

Lombardia – niektórzy lubią bąbelki

Winnice Lombardii, znajdujące się wokół jeziora Garda, prowadzili już starożytni Rzymianie. Ów region winiarski słynie głównie ze swoich win musujących – zwłaszcza z sektu Franciacorta.

Cieszącym się największym uznaniem i najmocniejszym winem Lombardii jest czerwona Valtellina z regionu o tej samej nazwie. Zaskakującym może być fakt, że tamtejsze winnice położone są na wyjątkowo stromych, tarasowych zboczach. Z pewnością wyobrażasz sobie, jak wymagająca musi być uprawa winogron w takich warunkach. Winogrona Nebbiolo uprawiane są tam na dużych wysokościach już od V wieku i – obok Piemontu – Lombardia jest jedynym regionem winiarskim, w którym znaleźć można ten szczep.

Franciacorta – sekt wyróżnia się bogatym, kremowym smakiem. Ma wyjątkowo musujący charakter, więc bywa porównywany do szampana.

Valtellina Superiore – popularne wina produkowane są z winogron rosnących w najsłynniejszych częściach regionu Valtellina. Ich nazwy mogą pochodzić od podregionu albo winnicy, z której wywodzą się winogrona.

Piemont – region winiarski oferujący trzy znamienne „B”

Region Piemontu jest powszechnie uznawany za jeden z najsłynniejszych włoskich regionów winiarskich. Dwa rozsławione wina z Piemontu, Barolo oraz Barbaresco, powstają z – tobie już znanej – odmiany Nebbiolo.

Klimat położonej w regionie Piemontu wyżyny Langhe sprzyja powstawaniu mgieł, charakterystycznych dla tego regionu i wspomagających dojrzewanie winogron. Stąd również pochodzi nazwa szczepu: włoskie „nebbio” oznacza mgłę.

Barolo –po włosku „re dei vini”, po polsku „król wina“, dojrzewa co najmniej półtora roku w dębowych beczkach. Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu o Barolo.

Barbera d’Asti –wino o ciemnym zabarwieniu, które pasuje do pikantnych potraw albo serów dojrzewających.

Barbarescowino produkowane jest z tej samej odmiany winogron, co Barolo, ale wpływ warunków klimatycznych powoduje, że szybciej fermentuje i nie wymaga tak długiego dojrzewania.

Nebbiolo – wino, które dzięki wysokiej zawartości garbników doskonale nadaje się do leżakowania. Więcej przeczytasz w naszym artykule na temat mniej znanych czerwonych win.

Dolcetto to oddzielny szczep i w regionie, w którym rośnie niemal wyłącznie Nebbiolo, stanowi wyjątek. Często uprawiany jest w miejscach, gdzie Nebbiolo nie zdołałoby dojrzeć. Pasuje do lżejszych dań, takich jak przystawki, makarony czy zupy.

Emilia Romagna – kolebka Lambrusco

Rozległy, urodzajny region – jeden z najstarszych regionów winiarskich we Włoszech – dał początek słynnemu Lambrusco. Jest to czerwone wino musujące produkowane z winogron o tej samej nazwie. Warto zaznaczyć, że winogrona z tego szczepu uprawiane były już przez starożytnych Etrusków. Inne odmiany winogron uprawiane w tym regionie to Malvasia, Trebbiano, Barbera i Sangiovese.

Lambrusco – świetnie się komponuje z czerwonym mięsem i cięższymi potrawami, ponieważ wspomaga ich trawienie.

1969 Amarone Scamperle

DOSTĘPNE
779

1975 Spanna Giuseppe Barni

DOSTĘPNE
409

1977 Brunello di Montalcino Tenuta Caparzo

DOSTĘPNE
639

1999 Rosso Conero Conte Leopardi Dittajuti

DOSTĘPNE
259

1961 Barolo Kiola

DOSTĘPNE
509

1967 Barolo Riserva Giacomo Borgogno & Figli

DOSTĘPNE
949

2000 Recioto della Valpolicella Trabucchi

DOSTĘPNE
309

1972 Chianti Ruffino

DOSTĘPNE
489

1994 Brunello di Montalcino Villa Poggio Salvi

DOSTĘPNE
559

1979 Chianti Riserva Castelli del Grepevesa

DOSTĘPNE
399

Toskania – współbrzmienie wina i sztuki

Czy wiedziałeś, że Leonardo da Vinci, Toskańczyk, uznawany był za specjalistę od dobrych win? Inspiracji z pewnością szukał w najpiękniejszych włoskich winnicach, które w Toskanii rozciągają się na zielonych wzgórzach. Produkują one najsłynniejsze wino z tego regionu Chianti

Historia win toskańskich sięga aż do VIII wieku przed naszą erą. Wina z tego regionu produkowane są często z mieszanek winogron, obejmujących pierwotną odmianę Sangiovese. Jej nazwa nawiązuje do rzymskiego boga – Jowisza (z łaciny „sangius Jovis” = „krew Jowisza”).

Chianti – produkowane jest w co najmniej 80% z Sangiovese. Charakterystyczne były dla niego pękate butelki owinięte słomą, tzw. fiasco. Dziś jednak często można je kupić w pospolitszym opakowaniu.

Brunello di Montalcino – wino, które zawiera 100% winogron Sangiovese. Produkowane jest wyłącznie w okolicach miasta Montalcino i od momentu zbiorów dojrzewa przez pięć lat.

Sycylia – wyspa stworzona dla wina

Według legendy to Dionizos sprowadził winorośl dla mieszkańców Sycylii. Nic dziwnego. Największa wyspa Morza Śródziemnego zapewnia doskonałe warunki do jej uprawy. Jest to nawet region z największą ilością winnic we Włoszech. Znane są one zwłaszcza dzięki słodkiemu Marsale, winu wzbogaconemu o Brandy. Wino to nie zdoła ukryć swojego podobieństwa do Porto albo Sherry. Warto wspomnieć również o sycylijskim Zibibbo – mocnym winie, zasadniczo przypominającym Marsale. W odróżnieniu od Marsale jest ono jednak fermentowane naturalnie i bez dodatku alkoholu. Zibibbo produkowane jest z winogron częściowo sfermentowanych na słońcu. Ten unikalny proces wywodzi się jeszcze ze średniowiecza. 

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł