Słynne włoskie regiony winiarskie – od Lombardii po Sycylię
Wino postrzegane jest jako nieodłączna część włoskiej kultury i gastronomii; z pewnością również przez ciebie. Dzięki doskonałym warunkom glebowym i sprzyjającemu klimatowi we Włoszech dojrzewają najwyższej jakości winogrona, z których produkowane są najpopularniejsze włoskie wina. Regionalne tradycje, stanowiące bogate zaplecze, również zrobiły w przeszłości swoje. Produkcja wina bywała często powiązana z zakonami i do dziś wiele winnic znajduje się na terenach przebudowanych klasztorów.
Przyjrzyjmy się razem 5 słynnym włoskim regionom winiarskim. Bella Italia!
Lombardia – niektórzy lubią bąbelki
Winnice Lombardii, znajdujące się wokół jeziora Garda, prowadzili już starożytni Rzymianie. Ów region winiarski słynie głównie ze swoich win musujących – zwłaszcza z sektu Franciacorta.
Cieszącym się największym uznaniem i najmocniejszym winem Lombardii jest czerwona Valtellina z regionu o tej samej nazwie. Zaskakującym może być fakt, że tamtejsze winnice położone są na wyjątkowo stromych, tarasowych zboczach. Z pewnością wyobrażasz sobie, jak wymagająca musi być uprawa winogron w takich warunkach. Winogrona Nebbiolo uprawiane są tam na dużych wysokościach już od V wieku i – obok Piemontu – Lombardia jest jedynym regionem winiarskim, w którym znaleźć można ten szczep.
Franciacorta – sekt wyróżnia się bogatym, kremowym smakiem. Ma wyjątkowo musujący charakter, więc bywa porównywany do szampana.
Valtellina Superiore – popularne wina produkowane są z winogron rosnących w najsłynniejszych częściach regionu Valtellina. Ich nazwy mogą pochodzić od podregionu albo winnicy, z której wywodzą się winogrona.
Piemont – region winiarski oferujący trzy znamienne „B”
Region Piemontu jest powszechnie uznawany za jeden z najsłynniejszych włoskich regionów winiarskich. Dwa rozsławione wina z Piemontu, Barolo oraz Barbaresco, powstają z – tobie już znanej – odmiany Nebbiolo.
Klimat położonej w regionie Piemontu wyżyny Langhe sprzyja powstawaniu mgieł, charakterystycznych dla tego regionu i wspomagających dojrzewanie winogron. Stąd również pochodzi nazwa szczepu: włoskie „nebbio” oznacza mgłę.
Barolo –po włosku „re dei vini”, po polsku „król wina“, dojrzewa co najmniej półtora roku w dębowych beczkach. Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu o Barolo.
Barbera d’Asti –wino o ciemnym zabarwieniu, które pasuje do pikantnych potraw albo serów dojrzewających.
Barbaresco – wino produkowane jest z tej samej odmiany winogron, co Barolo, ale wpływ warunków klimatycznych powoduje, że szybciej fermentuje i nie wymaga tak długiego dojrzewania.
Nebbiolo – wino, które dzięki wysokiej zawartości garbników doskonale nadaje się do leżakowania. Więcej przeczytasz w naszym artykule na temat mniej znanych czerwonych win.
Dolcetto – to oddzielny szczep i w regionie, w którym rośnie niemal wyłącznie Nebbiolo, stanowi wyjątek. Często uprawiany jest w miejscach, gdzie Nebbiolo nie zdołałoby dojrzeć. Pasuje do lżejszych dań, takich jak przystawki, makarony czy zupy.
Emilia Romagna – kolebka Lambrusco
Rozległy, urodzajny region – jeden z najstarszych regionów winiarskich we Włoszech – dał początek słynnemu Lambrusco. Jest to czerwone wino musujące produkowane z winogron o tej samej nazwie. Warto zaznaczyć, że winogrona z tego szczepu uprawiane były już przez starożytnych Etrusków. Inne odmiany winogron uprawiane w tym regionie to Malvasia, Trebbiano, Barbera i Sangiovese.
Lambrusco – świetnie się komponuje z czerwonym mięsem i cięższymi potrawami, ponieważ wspomaga ich trawienie.
Toskania – współbrzmienie wina i sztuki
Czy wiedziałeś, że Leonardo da Vinci, Toskańczyk, uznawany był za specjalistę od dobrych win? Inspiracji z pewnością szukał w najpiękniejszych włoskich winnicach, które w Toskanii rozciągają się na zielonych wzgórzach. Produkują one najsłynniejsze wino z tego regionu – Chianti.
Historia win toskańskich sięga aż do VIII wieku przed naszą erą. Wina z tego regionu produkowane są często z mieszanek winogron, obejmujących pierwotną odmianę Sangiovese. Jej nazwa nawiązuje do rzymskiego boga – Jowisza (z łaciny „sangius Jovis” = „krew Jowisza”).
Chianti – produkowane jest w co najmniej 80% z Sangiovese. Charakterystyczne były dla niego pękate butelki owinięte słomą, tzw. fiasco. Dziś jednak często można je kupić w pospolitszym opakowaniu.
Brunello di Montalcino – wino, które zawiera 100% winogron Sangiovese. Produkowane jest wyłącznie w okolicach miasta Montalcino i od momentu zbiorów dojrzewa przez pięć lat.
Sycylia – wyspa stworzona dla wina
Według legendy to Dionizos sprowadził winorośl dla mieszkańców Sycylii. Nic dziwnego. Największa wyspa Morza Śródziemnego zapewnia doskonałe warunki do jej uprawy. Jest to nawet region z największą ilością winnic we Włoszech. Znane są one zwłaszcza dzięki słodkiemu Marsale, winu wzbogaconemu o Brandy. Wino to nie zdoła ukryć swojego podobieństwa do Porto albo Sherry. Warto wspomnieć również o sycylijskim Zibibbo – mocnym winie, zasadniczo przypominającym Marsale. W odróżnieniu od Marsale jest ono jednak fermentowane naturalnie i bez dodatku alkoholu. Zibibbo produkowane jest z winogron częściowo sfermentowanych na słońcu. Ten unikalny proces wywodzi się jeszcze ze średniowiecza.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.