Jaka jest różnica pomiędzy winem półsłodkim i półwytrawnym?
Jednym z podstawowych parametrów wina jest zawartość cukru resztkowego. To właśnie według niego często wybieramy wino podczas zakupów czy w restauracji, kiedy pada pytanie o nasze preferencje. Dziś zastanowimy się nad różnicą pomiędzy winem półwytrawnym i półsłodkim, która nie jest tak niewielka, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać.
Na wstępie przypomnijmy, że z cukrem w winie związane są dwa podstawowe pojęcia. Są nimi zawartość cukru i zawartość cukru resztkowego.
Podczas gdy zawartość cukru powiązana jest z dojrzałością winogron i mierzona jest w wyciśniętym moszczu, na zawartość cukru resztkowego wpływa proces fermentacji – przemiany cukru w alkohol, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla i ciepło.
Zawartość cukru resztkowego informuje zatem, ile pozostało go w winie po fermentacji. Parametr ten podawany jest w gramach na litr.
Różnica pomiędzy winem półsłodkim i półwytrawnym
Według zawartości cukru resztkowego wina niemusujące dzieli się na:
- wytrawne: maksymalnie 4 g/l, lub 9 g/l, jeżeli kwasowość całkowita wyrażana w gramach kwasu winowego na litr jest co najmniej o 2 g/l niższa.
- półwytrawne: do 12 g/l, lub do 18 g/l, jeżeli kwasowość całkowita wyrażana w gramach kwasu winowego na litr jest co najmniej o 10 g/l niższa.
- półsłodkie: do 45 g/l
- słodkie: od 45 g/l wzwyż
Jeśli przyjrzymy się dwóm kategoriom, które nas tu interesują, różnica pomiędzy winem półwytrawnym i półsłodkim może być dosyć znacząca. Inaczej będzie smakować na przykład wino o zawartości cukru około 10 g/l , a inaczej wino zbliżające się do granicy 45 g/l.
Do produkcji wina półwytrawnego i półsłodkiego wykorzystywane są zarówno białe, jak i czerwone odmiany, a znajdziemy w tych kategoriach również wina różowe. Proces fermentacji musi być dokładnie monitorowany, żeby w odpowiednim momencie go zatrzymać i osiągnąć pożądaną zawartość alkoholu oraz cukru.
Porada na zakończenie
Zawartość cukru w winie determinuje jego ostateczny smak, a tym samym również i to, z którymi potrawami wino najlepiej łączyć. Różnicę pomiędzy winem półsłodkim i półwytrawnym dostrzec zatem można przy suto zastawionym stole. Podczas gdy wino półwytrawne zaserwować można jako aperitif, półsłodkie przynależy raczej do końca menu.
Nie zapomnij wobec tego również o właściwej kolejności podczas degustacji, która wygląda następująco: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie wino.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj nasz artykuł o serwowaniu wina i łączeniu go z jedzeniem.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.