Przewodnik po winach z wyróżnikiem
Jest wysokiej jakości, wyśmienite i nadaje się na przykład na prezent. Produkcja wina z wyróżnikiem, o którym dziś opowiemy, jest wymagająca i podlega ono stosunkowo rygorystycznemu systemowi klasyfikacji. Wiąże się z nim wiele ciekawych kwestii, więc początkującemu miłośnikowi wina może nie być łatwo zorientować się od razu w jego rodzajach. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie praktyczne przegląd.
Jakie kryteria musi spełniać wysokiej jakości wino z wyróżnikiem?
Pierwsze kryterium, które prawdopodobnie jest ci znane, to określona zawartość cukru w winogronach, z których wino z wyróżnikiem jest produkowane. Pomiarów zawartości cukru dokonuje się w wyciśniętym moszczu, ale ostateczna słodkość definiowana jest dopiero podczas produkcji wina. Dlatego nie należy zapominać, że zawartość cukru pozostałego w winie po fermentacji to inny wskaźnik.
Kolejne dwa wymogi można podsumować dosyć krótko i zwięźle: wino z wyróżnikiem nie może być dodatkowo dosładzane ani „ulepszane” różnymi dodatkami, natomiast w razie mieszania odmian można użyć maksymalnie trzech.
Wino z wyróżnikiem: Pozostałe reguły i poszczególne kategorie
Żeby nie było tak łatwo, wino jakościowe z predykatem podlega jeszcze dodatkowym wytycznym, narzucanym przez ustawę winiarską i powiązane przepisy, regulujące zarówno uprawę oraz zbiory winogron, jak i produkcję czy przechowywanie win. Także etykiety nie wymykają się pewnym regulacjom.
Wybieramy zatem jeszcze trzy ciekawostki, a osobom głębiej zainteresowanym problematyką zdecydowanie polecamy, by zajrzały do ustawy nr 321/2004 Dz.U. o uprawie winorośli i produkcji wina.
- Winogrona muszą pochodzić z tego samego podregionu winiarskiego, a ich zbiory w przypadku win o wyższym predykacie muszą odbywać się ręcznie. Winorośl uprawiana jest w certyfikowanych winnicach, których wydajność nie przekracza 12 ton rocznie.
- Jakość winogron jest następnie oceniana przez dedykowanego inspektora, a po spełnieniu wszystkich wymagań wino klasyfikuje Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza.
- Zawartość cukru w winogronach sięgać musi poziomu co najmniej 19 °NM.
A teraz przejdźmy już do poszczególnych wyróżników win i minimalnej deklarowanej zawartości cukru. Wyraża się ją we wspomnianej wyżej jednostce ⁰NM, przy czym jeden stopień NM oznacza jeden kilogram naturalnego cukru w 100 l moszczu z winogron.
- Wino gabinetowe – 19 ⁰NM
- Późnego zbioru – 21 ⁰NM
- Wybór z winogron – 24 ⁰NM
- Wybór z jagód – 27 ⁰NM
- Wino lodowe – 27 ⁰NM
- Wino słomkowe – 27 ⁰NM
- Wybór z rodzynek – 32 ⁰NM
O czym jeszcze informują wyróżniki win
Wracając do stwierdzeń z początku tego artykułu musimy dodać, że o ostatecznej jakości czy charakterze wina nie decyduje jedynie wyższa zawartość cukru w winogronach, lecz także pozostałe aspekty ich obróbki, które właśnie z tego powodu są kontrolowane i sprawdzane.
Zasadniczo można jednak powiedzieć, że podczas gdy dojrzalsze winogrona dadzą nam wina pełniejsze i bardziej złożone, niższe predykaty win mogą nas z kolei ująć swoją świeżością czy zachowaniem owocowych nut. W przypadku wina lodowego, słomkowego oraz wyboru z rodzynek (cibeb) unikatowy jest właśnie sam proces produkcji.
Podczas produkcji wina lodowego prasuje się zamarznięte winogrona, a owoce przeznaczone do produkcji wina słomkowego suszy się z kolei przed poddaniem obróbce na matach ze słomy, sitowia lub w pozycji wiszącej. Wybór z rodzynek produkowany jest natomiast z przejrzałych i zeschniętych jagód. Pozwala się na to, by winogrona wykorzystywane do jego produkcji zaatakowała specjalna pleśń.
Interesujące jest również to, że wśród win z wyższym predykatem czerwone wino jest wyjątkiem. Wynika to z faktu, że odmiany przeznaczone do jego produkcji nie mają w Czechach dobrych warunków do pełnego dojrzewania.
Nasza wskazówka: Winem gabinetowym czy winami z późnego zbioru spokojnie możesz się cieszyć w dni powszednie, podczas gdy pozostałe wina z predykatem, zajmujące w klasyfikacji wyższe pozycje, warto zachować na bardziej uroczyste okazje lub na prezent.
Wino jakościowe z wyróżnikiem w innych krajach
Podobne systemy klasyfikacji jak najbliższy nam – czeski – który właśnie sobie przybliżyliśmy, obowiązują również w takich krajach, jak Słowacja, Austria i Niemcy. Mogą się jednak nieznacznie od siebie różnić. Tym, co je łączy, jest klasyfikowanie win pod względem jakości wynikającej z zawartości cukru w winogronach. Odmienny jest tzw. romański sposób klasyfikacji, który akcentuje miejsce pochodzenia wina.
Podsumowanie: Czym są wina z wyróżnikiem?
- Są to wina najwyższej kategorii w Czechach, których produkcja podlega regulacjom ustawy winiarskiej.
- Zawartość cukru w winogronach musi wynosić w przypadku wina z wyróżnikiem co najmniej 19 °NM.
- Win z wyróżnikiem się nie dosładza i nie zawierają żadnych dodatków.
- Wino mieszane z wyróżnikiem produkuje się tylko z trzech odmian winogron.
- Winogrona pochodzą z tego samego regionu winiarskiego i z certyfikowanych winnic.
- W przypadku win z wyższym wyróżnikiem zbiory winogron odbywają się ręcznie.
- Jakość winogron kontroluje inspektor, a wino klasyfikowane jest jako wino z wyróżnikiem przez Państwową Inspekcję Rolno-Spożywczą.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.