Przewodnik po francuskich winach
Z czego wynika powodzenie francuskich wina na całym świecie? Do rozsławienia tamtejszych luksusowych winiarskich przedsięwzięć przyczyniły się głównie sprzyjające warunki klimatyczne, poszanowanie tradycji i dbałość o nią. Przyjrzyjmy się najważniejszym francuskim regionom winiarskim i odmianom winogron, z których produkuje się tam najlepsze wina.
Wina z Francji – mały słowniczek
Na początek krótko przybliżymy sobie terminy, z którymi można się zetknąć w związku z francuskimi winami.
Regiony winiarskie dzielą się we Francji na mniejsze obszary. Produkcja wina na każdym z tych obszarów – apelacji – podlega specyficznym zasadom i procedurom technologicznym. Właśnie apelacja, z której pochodzi wino, jest najważniejszym elementem identyfikacji francuskich win.
Francuskie słowo chateau oznacza przestrzeń czy budynek w szerokim znaczeniu, służące do produkcji i przechowywania wina.
Termin terroir również nie ma ekwiwalentu w języku polskim. Wyraża on oddziaływanie wszelkich naturalnych wpływów danego miejsca na winorośl, która jest w nim uprawiana. Specyficzne podłoże geologiczne, intensywność promieniowania słonecznego oraz wiatru, a także gleba – wszystko to decyduje o charakterze wina pochodzącego z danego terroir. Chciałbyś dowiedzieć się więcej o winiarskim genius loci? Przeczytaj nasz artykuł o tym, jak region winiarski wpływa na smak wina.
Cuvée to nazwa wina, które powstało w wyniku zmieszania kilku odmian winogron. O tym, jak przebiega ten proces i dlaczego wymaga zaawansowanej wiedzy z zakresu produkcji wina, przeczytasz w naszym artykule o cuvée. Już teraz zdradzimy ci jedną tajemnicę: powstałe w ten sposób wino jest doskonale harmonijne.
Czy wiesz, że język francuski ma najobszerniejszą terminologię winiarską? W jego słowniku znaleźć można 600 specyficznych terminów winiarskich, służących do opisu właściwości wina.
Jak to jest z tym francuskim ustawodawstwem winiarskim? Z nami nie pogubisz się w oznaczeniach
Vin de Table to wino stołowe, które może pochodzić z któregokolwiek francuskiego regionu.
Oznaczenie Vin de Pays przysługuje winom z danego obszaru, regionalnym.
VDQS (Vin Délimité de Qualité Supéririeure) to oznaczenie wina wyższej jakości, którego produkcją rządzą bardziej restrykcyjne zasady.
AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) to chroniona nazwa pochodzenia wyrobów rolniczych (nie tylko wina). Kontroli podlega zgodność pochodzenia, odmiany, ilości, produkcji, metod uprawy, technik obróbki z wynikającymi z nich cechami produktu.
Najlepsze francuskie czerwone wino znajdziesz w Bordeaux
Na mapie region Bordeaux jest symbolicznie podzielony na dwie części, znajdujące się na prawym i lewym brzegu rzeki Gironde. Ta i inne rzeki, przeplatające się w regionie, sprawiają, że w regionie panuje umiarkowany, stabilny klimat. Znajdujące się na południu lasy z kolei chronią Bordeaux przed silnymi wiatrami wiejącymi od morza. Dzięki takim warunkom winorośl ma się w Bordeaux bardzo dobrze, w związku z czym rodzi winogrona, które doskonale sprawdzają się w produkcji topowych win.
Francuski winiarski raj produkuje przede wszystkim winogrona odmian Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Merlot
Francuska odmiana powstała w wyniku skrzyżowania odmian Cabernet Franc i Magdeleine noire des charente (dziś już niespotykana). W Bordeaux Merlot uprawiany jest w 60% winnic, w których uprawia się czerwone szczepy. W związku z tym jest ona najbardziej typową dla tego regionu odmianą. Również w skali światowej znajduje się na czołowych pozycjach – jest drugą pod względem ilości upraw odmianą na świecie. Wyjaśnienie jest proste: bardzo dobrze przystosowuje się do najróżniejszych rodzajów podłoża.
Czy wiesz, że swoją nazwę Merlot zawdzięcza prawdopodobnie kosom (po francusku „merle”)? Dojrzałe, słodkie winogrona są bowiem prawdziwym przysmakiem dla tych ptaków.
Cabernet Sauvignon
Jeśli chodzi o glebę, odmiana Cabernet Sauvignon jest bardziej wybredna niż Merlot. Dobrze się jej wiedzie głównie na ciepłym, żwirowym podłożu. Szczep ten uprawiany jest w największej ilości w regionie Médoc, gdzie stanowi 55% wszystkich odmian. Możesz dowiedzieć się więcej o popularnej winnicy Médoc z oddzielnego artykułu. Wina są aromatyczne i bogate w taniny. Dlatego też Cabernet Sauvignon doskonale współgra z Merlot, która jest delikatniejszą odmianą. Tamtejsi winiarze twierdzą,że z takiego połączenia powstają najlepsze cuvée.
Cabernet Franc
Trzecia z najważniejszych czerwonych odmian dojrzewa stosunkowo szybko w porównaniu z dwoma pozostałymi. Nie przeszkadzają jej nawet chłodniejsze warunki. Tym bardziej jednak wymaga gliniastego podłoża, na którym winorośl ma się świetnie. Wina z tej odmiany podobne są do tych z Cabernet Sauvignon, są jednak mniej intensywne i zawierają mniejszą ilość garbników. Znajdziemy ją przede wszystkim w regionie Saint Emilion.
Poznaj naszą ofertę win z Saint Emilion. Najlepsze z nich szczycą się oznaczeniem Grand Cru. Ale przedtem zapoznaj się z tym małym regionem winiarskim, czytając nasz artykuł Saint Emilion: Mały region, wielkie wina.
Francuskie wino z Burgundii: Jeden region, dwa kolory
Burgundia przoduje nie tylko w produkcji przysmaków ze ślimaków i doskonałej musztardy. Tak zwane „serce Francji” jest też jednym z najbardziej złożonych regionów winiarskich świata. To dlatego, że na stosunkowo niewielkim obszarze zapewnia nieprawdopodobnie różnorodne terroir. Uprawia się tam głównie dwie odmiany winorośli. Chardonnay do produkcji białych win i Pinot Noir do czerwonych.
Chardonnay
Jedna z najpowszechniejszych na świecie białych odmian zapewnia najwyższej jakości wina. Ta obywatelka Burgundii powstała w wyniku skrzyżowania odmian Pinot i Gouais blanc. Na najbardziej wysuniętym na północ obszarze, Chablis, z Chardonnay produkuje się delikatne wina z doskonałym potencjałem dojrzewania. Poznaj jego zalety, wybierając wino Chablis z naszej ofetry.
Czy wiesz, że Chardonnay uprawia się w niemal każdym regionie winiarskim świata?
Pinot Noir
Pinot Noir to stosunkowo trudna do uprawy odmiana. Jednak nawet mino swojej podatności na pleśń i choroby jest popularna oraz rozpowszechniona na całym świecie. I nic dziwnego – jakość powstałych z niej win mówi sama za siebie. Pierwsze wzmianki o jej obecności w Burgundii, skąd też najpewniej się wywodzi, datowane są już na IV wiek.
Szampania, ojczyzna francuskiego wina musującego
Najdalej na północ wysunięty francuski region winiarski zapewnia chłodniejsze warunki silniejszy wiatr i klimat oceaniczny. Również tutaj uprawia się głównie odmianę Chardonnay, dzięki której powstało tamtejsze rozsławione wino musujące. Winorośl rośnie na podłożu wapiennym z wysoką zawartością kredy. To właśnie kreda w istotny sposób wspomaga uprawy Chardonnay. Potrafi bowiem zatrzymywać wodę, którą w upalne dni winorośl wykorzystuje do uzupełnienia wilgoci. Idealne nachylenie winnic wspomaga dodatkowo ewentualne odprowadzenie wody.
Tylko wino wyprodukowane w Szampanii nosić może miano szampana. W sumie cała historia, która prowadzi do kieliszka szampana, jest wyjątkowa – poczytaj o niej w naszym artykule o Szampanii.
Jesteś już dzięki nam w nastroju do spróbowania któregoś winnego symbolu Francji? Nic prostszego, niż wybrać je z naszej oferty wybornych francuskich win.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.