Poznaj 6 najlepszych regionów winiarskich za sprawą 6 wyjątkowych winnic
Ciekawi cię, skąd wywodzą się najpopularniejsze wina świata? Winnice, które uznawane są za te najlepsze, znaleźć można na całym globie. Nalej sobie kieliszek dobrego wina i zanurz się w dzisiejszym artykule, by wraz z nami ruszyć na poszukiwania miejsc, w których znajdują się najpopularniejsze winnice.
Bordeaux, Szampania i najlepsze winnice Francji
We francuskich winnicach powstają najsłynniejsze wina świata. Francja może produkować szeroką gamę wyśmienitych win głównie dzięki dopracowanej w szczegółach technologii produkcji i zróżnicowanym warunkom klimatycznym.
Bordeaux
Aż 1/3 francuskich win wywodzi się z prestiżowego regionu winiarskiego Bordeaux. Czerwone wina z Bordeaux uznawane są ponadto za najlepsze na świecie. Pytasz: z czego to wynika? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule o Bordeaux.
Uprawa winorośli zaczęło się rozwijać w okolicach Bordeaux już w XIII wieku, a za najważniejsze wydarzenie w historii regionu uznawane jest ustanowienie systemu klasyfikacji win Grand Cru Clasé, uwzględniającego najlepsze wina z Bordeaux. Dowiedz się więcej o Medoc – najsłynniejszym regionie w Brodeaux – z naszego oddzielnego artykułu. Właśnie stąd wywodzą się wszystkie wina, które uwzględnia klasyfikacja.
Na uwagę zasługuje tutejsza winnica Château Saint-Hilaire, produkująca luksusowe wina już od końca XVIII wieku. Pierwszego właściciela, oficera marynarki wojennej – Jean’a Lapierre’a zauroczyło tamtejsze unikalne terroir – w tamtym okresie porośnięte głównie gajami oliwnymi. Trafnie przewidział, że słoneczna pogoda połączona z chłodną śródziemnomorską bryzą będą wyjątkowo sprzyjały jego winnicom. Rodzina Lapierre kontynuuje winiarską tradycję po dziś dzień, produkując wina z odmian Syrah, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon i wielu innych. Zobacz, które wina z Château Saint-Hilaire są w naszej ofercie.
Szampania
Winnice Szapmpanii również produkują wina znane na całym świecie. Jest to zasługa połączenia 300 lat doświadczenia w produkcji wina musującego i absolutnie wyjątkowego terroir.
Ciekawostka: Słyszałeś, że im mniejsze bąbelki w twoim kieliszku, z tym wyższej jakości trunkiem masz do czynienia? To akurat mit. Jakość wina zależy wyłącznie od winogron, miejsca ich uprawy i procesu produkcyjnego. Jednak im dłużej wino pozostaje w kontakcie z korkiem, tym mniejsze jest ciśnienie CO2. Skutkuje do delikatniejszym musowaniem wina, bąbelki też są wówczas mniejsze.
Na jednym z najlepszych miejscowych terroir znajduje się gospodarstwo winiarskie Champagne Bouché. To tutaj rodzina Bouché w ściśle określonych warunkach już od czterech pokoleń produkuje delikatne wina musujące. Winnice o powierzchni 40 hektarów leżą na jednym z najlepszych terroir w regionie i rosną w nich winogrona do produkcji najwyższej jakości szampanów. Te dojrzewają następnie w butelkach przez wyjątkowo długi czas – co najmniej 4 lata. Jakości win osobiście pilnuje Nicolas Bouché.
Lubisz porto? Poznaj najlepsze portugalskie wina
Kiedy słyszysz „portugalskie wino”, najprawdopodobniej przychodzi ci do głowy porto. Można je produkować wyłącznie w regionie Douro. Jego rodzaje i pełną przygód historię poznasz, czytając artykuł poświęcony porto.
U nas dostaniesz na przykład słynne porto z położonej w regionie Douro winnicy Quevedo. Małe rodzinne gospodarstwo winiarskie uprawia tu winorośl już od 1889 roku. W podregionach Cima Corgo oraz Douro Superior 100 hektarami winnic zarządza rodzeństwo Oscar i Claudia Quevedo. Różnorodność winogron o rozmaitych aromatach i smakach pozwala im na produkcję porto o wielu twarzach. Naprawdę każdy miłośnik porto znajdzie tam więc coś dla siebie. W dodatku właściciele wyznają ożywczą, sympatyczną filozofię – sam Oscar twierdzi, że: „Porto traktowane jest zbyt poważnie. Nie trzeba czekać z jego otwarciem na specjalne okazje. Możesz sobie pozwalać na porto nawet każdego dnia.” Zgadzasz się z tym?
Najlepsze włoskie winnice znajdziesz w Toskanii i Piemoncie
Włoskie winiarstwo jest istotnym elementem tamtejszej gastronomii. Jego kolebką jest Kampania, gdzie zrodziło się już 3000 lat przed przybyciem Greków. Nazywali oni nawet terytorium Włoch „krajem wina”.
Toskania
Toskania to region z winnicami produkującymi czerwone wina znane na całym świecie głównie ze swojego potencjału dojrzewania. Poznaj jego historię oraz specyfikę regionu, czytając artykuł o toskańskim winiarstwie.
Z pewnością widziałeś słynne, pękate butelki oplecione słomą. Możesz dowiedzieć się o nich więcej z naszego artykułu o Chianti, toskańskim krajanie.
Drugim pod względem popularności toskańskim winem jest Brunello di Montalcino. Tradycyjny wyrób toskańskich winnic podlega rygorystycznym wymogom w zakresie produkcji i dojrzewania.
Zanim przybliżymy ci Brunello oddzielnym artykułem, przejrzyj naszą ofertę win jednego z jego czołowych producentów, winnicyTenuta IL. Poggione. Lokalni winiarze jako jedni z pierwszych zaczęli oferować wina Brunello i byli nawet członkami założycielami Konsorcjum Brunello di Montalcino. Produkują wino, przestrzegając tradycyjnych procedur produkcyjnych w połączeniu z najnowszymi technikami jego produkcji. Przesuwają jednak sztukę winiarską jeszcze o krok dalej: od dawna starają się, by ich działalność charakteryzowała ekologiczna równowaga i minimalny ślad węglowy. Z tego właśnie powodu większość prac w winnicach wykonywana jest ręcznie.
Piemont
Trunki z Piemontu również należą do najlepiej ocenianych na świecie. Tamtejsze winnice zawdzięczają rozgłos głównie wyrazistym, skoncentrowanym winom bogatym w taniny.
Legendarnym winem z tego regionu jest Barolo. Nosi nazwę podregionu winiarskiego, którego winnice obsadzone są wyłącznie odmianą Nebbiolo. Dlaczego Barolo nazywane jest „królem win”? Tego dowiesz się z naszego artykułu o Barolo.
Rzuć okiem na przykład na naszą ofertę win luksusowych z winnicy Dolcetto Marchesi di Barolo. Znajdziesz ją w okolicy zamku Falletti, około godziny drogi od Turyna. Pierwszymi właścicielami winnic byli markizowie Falletti. Ich następca, Pietro Abbona, rozsławił później Barolo na całym świecie – nawet pierwsze historyczne wzmianki o Barolo dotyczą win jego produkcji. Tamtejszymi winnicami wciąż zajmuje się stary ród Abbona. Know-how swojego winiarskiego rzemiosła podsumowują w dwóch słowach: „Zrozumienie i szacunek”. Co to oznacza w praktyce? Rodzina stawia na doskonałe poznanie jakości swoich winogron oraz na właściwości gleby, na której uprawia winorośl. Do produkcji wina podchodzą odpowiedzialnie i z szacunkiem dla winnic. O tym, że nie są gołosłowni, świadczy ilość nagród, jakie winnica zdobywała na licznych międzynarodowych konkursach.
Piemonckie Barbaresco zapewnia podobne wrażenia smakowe jak Barolo. Różni się jednak strukturą oraz swoim potencjałem dojrzewania. Zwykle można go spróbować wcześniej niż Barolo.
Najlepszych win spróbujesz też w Chile
Chile można nazwać najstarszym regionem winiarskim w Ameryce Południowej. Produkcję wina zapoczątkowała tam hiszpańska konkwista. Wówczas przywieziono winorośl z Ameryki Środkowej do Peru, skąd ostatecznie trafiła właśnie do Chile.
Najstarszym regionem winiarskim w Chile jest Maipo Valley. Lato jest tam gorące, więc winnice nawadniane są wodą z topniejących lodowców. Popularnością na całym świecie cieszą się tamtejsze czerwone wina Cabernet Sauvignon i Merlot. Chilijskie wino produkowane jest w największych ilościach w regionie Rapel Valley.
Największe chilijskie gospodarstwo winiarskie Concha y Toro dostarcza światu łagodnych win już od 1883 roku. Jest jednym z 10 największych gospodarstw winiarskich na świecie. Nie dziwi zatem, że należące do niego winnice znaleźć można na całym terytorium Chile. Legendarne wina produkuje się tam głównie z odmian Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Merlot.
Zainteresowały cię trunki produkowane przez najsłynniejsze winnice świata i chcesz zobaczyć więcej? Oferujemy wina rocznikowe z siedmiu krajów oraz ośmiu regionów winiarskich.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.