360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Kupaż: Tajemnica produkcji doskonałych win

dwie butelki wina na beczce w winnicy

Na metaforycznym tronie królestwa produkcji doskonale harmonijnych i złożonych win siedzi Francja ze swoją metodą kupażu. Właśnie dzięki kupażowi tamtejsze słynne wina łączą w sobie wszystko to, co najlepsze w poszczególnych odmianach winogron. Poznaj sztukę mieszania win, czytając dzisiejszy wpis.

„Assemblage“, „coupage“, „cuvée“?  Krótka lekcja francuskiego dla samouków

Na oznaczenie procesu, podczas którego dochodzi do mieszania win (kupażowania) w języku francuskim istnieją dwa terminy: „coupage“ i „assemblage“. Wyjaśnijmy je najpierw krótko.

  • Podczas kupażu wina mieszane są wyłącznie w celu podkreślenia wykorzystanej odmiany podstawowej. Zawartość dodanych win nie może przy tym przekroczyć 15% całkowitej objętości powstałego wina.
  • Asamblaż również jest procesem mieszania kilku rodzajów wina. Jednak w odróżnieniu od kupażu ich wzajemny stosunek nie jest ściśle określony, w związku z czym w wyniuku asamblażu powstają zupełnie nowe rodzaje win.

Jak przebiega łączenie win? Gotowe wina gatunkowe miesza się, a następnie pozwala im jeszcze razem fermentować. Gotowy produkt można zwykle rozpoznać po tym, że na jego etykiecie znajduje się oznaczenie „cuvée“. Możesz zajrzeć do naszego oddzielnego artykułu o cuvée.

Po co właciwie mieszać wina? Kupaż przyczynia się do powstania wyjątkowych win

Mieszanie win towarzyszy ludziom od chwili, gdy zaczęli uprawiać i przetwarzać winorośl. Już starożytni winiarze dobrze wiedzieli, że mieszanie win przynosi ostatecznemu produktowi szereg korzyści:

  • Uwydatnienie koloru, smaku i charakteru wyjściowego wina.
  • Każda z odmian przekazuje finalnemu winu swoje unikalne właściwości.
  • Obniżenie kwasowości i zrównoważenie cukrów oraz alkoholu.
  • Powstałe wino jest dzięki kupażowi harmonijne i złożone.

Kupaż wina przeprowadzać należy z rozwagą

Zgodnie z francuskim prawem winiarskim w przeszłości można było ze sobą mieszać wyłącznie czerwone wina. Wymóg ten przestał jednak obowiązywać i dozwolone jest mieszanie również gatunkowych białych win.

W historii winiarskiej początkowo także różowe wina nie miały kolorowo. Czerwone i białe wina można było mieszać wyłącznie w Szampanii, w celu wyprodukowania różowego szampana. Być może trochę cię zaskoczyliśmy: dzięki odwiedzinom w winiarskiej piwniczce albo naszemu artykułowi o produkcji wina wiesz, że różowe wino produkuje się nie poprzez zmieszanie wina czerwonego i białego, ale przez ługowanie czarnych skórek z moszczu. Dotyczy to jednak niemusujących różowych win, a nie musujących.

kieliszki z różowym winem

Które wina najlepiej nadają się do kupażu?

Mieszanie win nie musi przebiegać wyłącznie w ramach poszczególnych odmian; a tak właśnie może się wydawać laikowi na pierwszy rzut oka. Wina, które się ze sobą miesza, często różnią się całym mnóstwem innych aspektów:

  • Wina mogą być z jednej odmiany, ale z różnych winnic, a nawet z rozmaitych regionów winiarskich.
  • Mogły dojrzewać w różnych rodzajach beczek.
  • Winogrona mogą być zbierane w różnych momentach winobrania.
  • Mieszać można także wina z różnych roczników.

Doświadczony winiarz w pierwszej kolejności powinien się dokładnie zastanowić i przewidzieć, które wina będą się po zmieszaniu harmonijnie uzupełniać. Jednocześnie nie wystarczy brać pod uwagę tylko właściwości poszczególnych win przed ich kupażowaniem. Równowaga finalnego wina kształtuje się bowiem już w trakcie wtórnej fermentacji uprzednio zmieszanych win. Obie metody, kupaż i asamblaż, wymagają więc winiarskiego kunsztu.

Kupaż a słynne wina: których cuvée trzeba spróbować?

Typowym przedstawicielem kupaży jest słynny szampan. I nic dziwnego: już wiesz, że przy produkcji win musujących metoda kupażu wykorzystywana jest od zarania.

Jak jedyne dozwolone do produkcji najsławniejszego musującego przedstawiciela Szampanii odmiany wpływają na jego charakter?

  • Pinot Noir dodaje finalnemu winu mocy oraz aromatu czerwonych owoców.
  • Pinot Meunier uzupełnia wino o krągłość i intensywne owocowe nuty.
  • Dzięki wykorzystaniu odmiany Chardonnay wino jest łągodne oraz eleganckie. Wzbogaca ono trunek w cytrusowe nuty, a także mineralność.

Mistrzów kupażu znajdziesz na przykład w winnicy Champagne Bouché. Mieszanie win odbywa się tam na poziomie poszczególnych odmian, ale też roczników czy lokalizacji, z których wina pochodzą.

1995 Champagne Drappier

DOSTĘPNE
949

2009 Millésime Vintage Extra Brut Champagne Bouché Magnum pojemność 1,5 l

DOSTĘPNE
419

2005 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
319

2008 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
309

2004 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
339

2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
239

1993 Champagne Veuve Clicquot Ponsardi

DOSTĘPNE
1159

2006 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

DOSTĘPNE
319

Saphir Extra Brut Champagne Bouché Magnum pojemność 1,5 l

DOSTĘPNE
509

1985 Champagne Brut H. Germain

DOSTĘPNE
1159

Jeśli w danym roku winogrona są dojrzalsze, tamtejsi winiarze uwzględniają w mieszance wyższą zawartość Chardonnay. Dodaje ono powstałemu winu elegancji. Z kolei jeżeli winogrona nie zdążyły wystarczająco dojrzeć, owocowe nuty „podciągnie” wyższa zawartość wina ze szczepu Pinot Noir. A wyjątkowo udany rocznik pozwala na produkcję luksusowego rocznikowego szampana.

Spróbujesz doskonale zrównoważonego szampana z winnicy Champagne Bouché?

Wyjątkowe cuvée powstają również we francuskim regionie Bordeaux. Większość tamtejszych czerwonych win produkowana jest z połączenia szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.

  • Cabernet Sauvignon wzbogaca wino o wyrazistsze taniny i moc.
  • Merlot owe taniny w finalnym trunku łagodzi, czyni wino pełniejszym i dodaje mu rześkości.
  • Cabernet Franc nadaje winu aromat przypraw i wspaniały kolor.

Mimo że królową mieszania win bez wątpienia jest Francja, w tyle nie pozostają także niektóre włoskie winnice. W winnicy Tenuta di Corte Giacobbe wszystkie wina w trakcie produkcji  cuvée starannie się degustuje w poszukiwaniu doskonałej harmonii między winami, które zostaną następnie zmieszane. Podczas kupażu wykorzystują czasem także winogrona odmiany Petit Verdot, wzbogacającej wino o dodatkowe wymiary pikantności. Jest najbardziej charakterystycznym przedstwicielem tego regionu winiarskiego.

Wskazówka: Przed tobą przyjęcie urodzinowe? A może organizujesz spotkanie z przyjaciółmi bądź rodziną? Przygotuj dla gości oryginalną zabawe pod postacią wspólnej degustacji wina. Pamiętaj, by przedtem dowiedzieć się, w jakiej temperaturze najlepiej wina serwować. Może wybierzesz cuvée spośród win znanych na całym świecie?

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł