360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Jak papież został winiarzem: Historia Chàteauneuf-du-Pape

winnica

We Francji, na lewym brzegu Rodanu, leży mała wioska. Pierwotnie była ona osadą górniczą o nazwie Calcernier, ale w XIV wieku spodobało się tam papieżowi Janowi XXII. Zlecił on zbudowanie w tej malowniczej, słonecznej wsi swojej letniej rezydencji. To jego wystawna rezydencja stała się następnie inspiracją do zmiany nazwy całej wsi na Chàteauneuf-du-Pape, czyli Zamek Papieski. I temu papieżowi zawdzięczamy również powstanie pierwszych winnic w tym regionie. A co było dalej?  

Wraz z papieżem zniknęło też wino

Winnice miały się tam świetnie, jednak najważniejszym i niemalże wyłącznym odbiorcą tamtejszego wina był głównie dwór papieski. A więc wraz z odejściem papieskiego dworu z francuskiego Awinionu upadło też miejscowe winiarstwo. Niemały udział miał w tym z pewnością również wybuch pierwszej wojny światowej ramię w ramię z filokserą, która w tym samym czasie zaatakowała winnice. Winiarzom po prostu nie udało się przetrwać takiego nagromadzenia ciosów od losu.

Jednak na szczęście dla nas koniec winiarstwa w malowniczej wiosce nie był ostateczny. Kiedy ucichły ostatnie echa I wojny światowej, miejscowi winiarze złapali drugi oddech, a wraz z rozwojem rynku również i winiarstwo w Chàteauneuf-du-Pape zaczęło kwitnąć na nowo. Winiarze z należytym zapałem wykorzystali nową szansę i poprosili o opracowanie ujednoliconych zasad uprawy winorośli w danym regionie.

2023 Châteauneuf du Pape Les Cailloux André Brunel

DOSTĘPNE
219

1969 Châteauneuf du Pape Mathieu Cesaire

DOSTĘPNE
779

1964 Châteauneuf du Pape Ant. Bourgeois

DOSTĘPNE
669

1989 Châteauneuf du Pape Jean-Luc Aegerter

DOSTĘPNE
609

1998 Châteauneuf du Pape Laurent Charles Brotte

DOSTĘPNE
559

2021 Châteauneuf du Pape AOC Les Cailloux André Brunel

DOSTĘPNE
209

1997 Châteauneuf du Pape Domaine de La Vieille Julienne

DOSTĘPNE
509

Chodziło głównie o ujednolicenie minimalnej zawartości alkoholu, a także wyznaczenie granic gmin, w których można było wykorzystywać nazwę Chàteauneuf-du-Pape. Oprócz podniesienia jakości win i osiągnięcia prestiżowego statusu marki, francuscy plantatorzy winorośli przy okazji zapoczątkowali również system winiarski appellation contrôlée, który do dziś wykorzystuje się w całym kraju do ochrony tradycyjnych nazw oraz marek francuskich produktów rolnych.

18 odmian w 1 Chàteauneuf-du-Pape

Chyba nie ma na tym świecie nikogo, kto – słysząc Chàteauneuf-du-Pape – nie wiedziałby, o co chodzi. Jest to bowiem określenie znane bodaj na całym świecie, nie tylko wśród miłośników wina. Po części może też dlatego, że legendarne winnice leżą nieopodal Prowansji, jednego z najchętniej odwiedzanych miejsc we Francji.

I to właśnie tutaj rodzi się niepowtarzalne wino, które jakością i smakiem w niczym nie ustępuje nawet winom z Bordeaux.  W jego produkcji wykorzystywana jest metoda tzw. kupażu, czyli de facto mieszania ze sobą kilku odmian winorośli. W przypadku Chàteauneuf-du-Pape dozwolone jest zmieszanie nawet 18 wybranych odmian. Odmianą podstawową jest Grenache, którą miesza się ze szczepami:

  • Syrah
  • Grenache Noir
  • Grenache Gris
  • Bourboulenc
  • Mourvedre
  • Muscardin
  • Clairette Rose
  • Clairette Blanche
  • Cinsault
  • Roussanne
  • Counoise
  • Terret Noir
  • Vaccarese
  • Picardan
  • Piquepoul Gris
  • Piquepoul Blanc
  • Piquepoul Noir

W dzisiejszych czasach większość producentów nie korzysta jednak z tej możliwości i tworzy cuvée zazwyczaj z około 5 odmian winogron.

Mocne wina, które dojrzewają nawet przez 2 pokolenia

W Chàteauneuf-du-Pape rzadko można się spotkać z białym winem, z różowym – nigdy. Większość tamtejszej produkcji obejmuje czerwone wina z dużą ilością tanin, co predestynuje je do długiego dojrzewania. Zanim dojrzeją na tyle, by osiągnąć swój znakomity, pełny smak i urzekający owocowy zapach, poleżą w dębowych beczkach 12-14 miesięcy. Niektóre winiarnie pozostawiają jednak swoje wina w beczkach nawet na kilka lat.

Ich smak najlepiej podkreśli czerwone mięso i sery, ale wina te świetnie też współgrają z wyrazistym smakiem oliwek czy czosnku. Przekonaj się sam. Przygotuj kieliszki i kubki smakowe. Wystarczy tylko wybrać jedno z legendarnych papieskich win, które już czekają na ciebie w naszym sklepie internetowym.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł