360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Historia wina Sauternes: Kiedy powstało?

stos kiści winogron

Słodkie wino Sauternes, wywodzące się z regionu winiarskiego Bordeaux, produkowane jest z trzech odmian winogron przy udziale szlachetnej pleśni. Krążą dwie historie o jego powstaniu. Która z nich jest prawdziwa? 

Kiedy powstało wino Sauternes?

Podobnie jak w przypadku innych francuskich win, początki wina Sauternes związane są z Rzymianami, którzy upowszechnili winiarstwo we Francji. Najstarsze dokumenty o produkcji tego wina pochodzą jednak dopiero z XVII wieku i znane są dwie historie o jego pochodzeniu. Opowiemy ci je pokrótce. 

1. O tym, jak kupiec długo czekał

Sprzedawca wina, Focke, czekał w 1836 roku ze zbiorem winogron na swoim zamku w Bodeaux aż jesienne deszcze ustaną. Kiedy wyszło słońce, winogrona uschły i pojawiła się na nich szlachetna pleśń (wywołana przez grzyba atakującego winorośl). Za jej sprawą skórki zbrązowiały, a w winogronach zaczął się gromadzić cukier. W efekcie przez przypadek powstało cudownie słodkie wino. 

2. O tym, jak markiz się spóźnił

Drugą opowieścią również rządzi przypadek. W 1874 roku powrót markiza Lur-Saluces z Rosji na jego zamek się opóźnił. Przed wyjazdem z Rosji wydał jednak polecenie, by nie rozpoczynano zbioru winogron zanim wróci. Kiedy zaczęły się zbiory, winogrona były całkowicie pokryte szlachetną pleśnią i tak oto powstało słodkie wino. 

Jak naprawdę powstało wino Sauternes? 

Według historyków holenderscy handlarze zajęli się w XVII wieku produkcją białego wina. Zaczęli uprawiać w Bordeaux białe odmiany winogron i wprowadzili technologię zatrzymywania fermentacji przy pomocy siarki. Dzięki owej technologii w winie utrzymywała się wysoka zawartość cukru resztkowego. Z czasem Holendrzy trafili do Sauternes, gdzie przenieśli swoją produkcję. Nie wiadomo jednak, czy pozwalali, by winogrona atakowała szlachetna pleśń.

1986 Sauternes Château Bouyot

DOSTĘPNE
589

2018 Médoc Cru Bourgeois Supérieur Château Saint-Hilaire

DOSTĘPNE

2020 Médoc Cru Bourgeois Supérieur Château Saint-Hilaire

DOSTĘPNE

2017 Médoc Cru Bourgeois Château Saint-Hilaire

DOSTĘPNE

1978 Saint-Emilion Grand Cru Château Pavie Macquin

DOSTĘPNE
669

1970 Haut-Médoc Château La Tour du Mont

DOSTĘPNE
559

2002 Médoc Château Saint-Hilaire Magnum pojemność 1,5 l

DOSTĘPNE
219

2013 Médoc Cru Bourgeois Château Saint-Hilaire

DOSTĘPNE
169

2000 Médoc Château Saint-Hilaire Magnum pojemność 1,5 l

DOSTĘPNE
269

2019 Médoc Cru Bourgeois Supérieur Château Saint-Hilaire

DOSTĘPNE

Sauternes i szlachetna pleśń

Szlachetna pleść, tudzież Botrytis cinerea, to grzyb atakujący winogrona. Zbiory winogron i produkcja wina z tym grzybem są dosyć wymagające. Może się on bowiem przekształcić w szarą zgniliznę, która niszczy winogrona. Szlachetna pleśń jest więc niezbędna do produkcji Sauternes, a jeśli grzyb w którymś roku nie zaatakuje, sprzedaje się sok z winogron. Sauternes jest zatem jednym z najbardziej ryzykownych i najmniej przewidywalnych win. Czyni je to jednak jeszcze cenniejszym. 

Idealne warunki klimatyczne dla wina Sauternes

Gmina Sauternes jest doskonała do produkcji wina o tej samej nazwie. Leży 40 km na południe od miasta Bordeaux u zbiegu dwóch rzek: Garonny i Ciron. Dopływ Ciron ma niższą temperaturę niż Garonna. Kiedy spotykają się one podczas ciepłej i suchej jesieni, na winnice opada mgła. Stwarza ona doskonałe warunki do rozwoju szlachetnej pleśni.

Wino Sauternes można produkować tylko z trzech odmian winogron. Jakie to odmiany?

  • Sémillon to około 80% wina Sauternes. Skórka tej odmiany jest cienka, stanowi więc łatwy cel dla szlachetnej pleśni.
  • Sauvignon Blanc nadaje powstałemu winu kwasowości i rześkości, której brakuje odmianie Sémillon.
  • Muscadelle jest trudna w uprawie i może się na niej rozwinąć niepożądany gatunek pleśni. Nie rozwija się też tak dobrze jak poprzednie odmiany i nie ma zdolności dojrzewania. Wyróżnia się jednak swoim kwiatowym aromatem. 
zachód słońca w winnicy

Sauternes: Wino z potencjałem długiego dojrzewania 

Sauternes wyróżnia się tym, że może długo dojrzewać. Zawdzięcza to swojemu owocowemu charakterowi i kwasowości. Kwasowość zachowuje integralność wina, natomiast owocowe nuty odsuwają się w cień, pozwalając na uwydatnienie smaków trzeciorzędowych – karmelu, masła i przypraw. Złotawy kolor młodego Sauternes przekształca się w ciemnokarmelową barwę dojrzałego wina. 

Tip: Przeczytaj, jak prawidłowo przechowywać wina rocznikowe

Sauternes: Słodki prezent

Ujęło cię słodkie wino Sauternes z francuskiego regionu Bordeaux? W naszym sklepie internetowym możesz wybierać spośród różnych roczników i winiarni. Fantastycznie sprawdzi się ono również jako prezent dla miłośników słodkich i rocznikowych win. Z przyjemnością zapakujemy twoje wino do eleganckiej drewnianej skrzynki i dołączymy do niego specjalny otwieracz do win rocznikowych.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł