360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Historia wina Sauternes: Kiedy powstało?

stos kiści winogron

Słodkie wino Sauternes, wywodzące się z regionu winiarskiego Bordeaux, produkowane jest z trzech odmian winogron przy udziale szlachetnej pleśni. Krążą dwie historie o jego powstaniu. Która z nich jest prawdziwa? 

Kiedy powstało wino Sauternes?

Podobnie jak w przypadku innych francuskich win, początki wina Sauternes związane są z Rzymianami, którzy upowszechnili winiarstwo we Francji. Najstarsze dokumenty o produkcji tego wina pochodzą jednak dopiero z XVII wieku i znane są dwie historie o jego pochodzeniu. Opowiemy ci je pokrótce. 

1. O tym, jak kupiec długo czekał

Sprzedawca wina, Focke, czekał w 1836 roku ze zbiorem winogron na swoim zamku w Bodeaux aż jesienne deszcze ustaną. Kiedy wyszło słońce, winogrona uschły i pojawiła się na nich szlachetna pleśń (wywołana przez grzyba atakującego winorośl). Za jej sprawą skórki zbrązowiały, a w winogronach zaczął się gromadzić cukier. W efekcie przez przypadek powstało cudownie słodkie wino. 

2. O tym, jak markiz się spóźnił

Drugą opowieścią również rządzi przypadek. W 1874 roku powrót markiza Lur-Saluces z Rosji na jego zamek się opóźnił. Przed wyjazdem z Rosji wydał jednak polecenie, by nie rozpoczynano zbioru winogron zanim wróci. Kiedy zaczęły się zbiory, winogrona były całkowicie pokryte szlachetną pleśnią i tak oto powstało słodkie wino. 

Jak naprawdę powstało wino Sauternes? 

Według historyków holenderscy handlarze zajęli się w XVII wieku produkcją białego wina. Zaczęli uprawiać w Bordeaux białe odmiany winogron i wprowadzili technologię zatrzymywania fermentacji przy pomocy siarki. Dzięki owej technologii w winie utrzymywała się wysoka zawartość cukru resztkowego. Z czasem Holendrzy trafili do Sauternes, gdzie przenieśli swoją produkcję. Nie wiadomo jednak, czy pozwalali, by winogrona atakowała szlachetna pleśń.

Sauternes i szlachetna pleśń

Szlachetna pleść, tudzież Botrytis cinerea, to grzyb atakujący winogrona. Zbiory winogron i produkcja wina z tym grzybem są dosyć wymagające. Może się on bowiem przekształcić w szarą zgniliznę, która niszczy winogrona. Szlachetna pleśń jest więc niezbędna do produkcji Sauternes, a jeśli grzyb w którymś roku nie zaatakuje, sprzedaje się sok z winogron. Sauternes jest zatem jednym z najbardziej ryzykownych i najmniej przewidywalnych win. Czyni je to jednak jeszcze cenniejszym. 

Idealne warunki klimatyczne dla wina Sauternes

Gmina Sauternes jest doskonała do produkcji wina o tej samej nazwie. Leży 40 km na południe od miasta Bordeaux u zbiegu dwóch rzek: Garonny i Ciron. Dopływ Ciron ma niższą temperaturę niż Garonna. Kiedy spotykają się one podczas ciepłej i suchej jesieni, na winnice opada mgła. Stwarza ona doskonałe warunki do rozwoju szlachetnej pleśni.

Wino Sauternes można produkować tylko z trzech odmian winogron. Jakie to odmiany?

  • Sémillon to około 80% wina Sauternes. Skórka tej odmiany jest cienka, stanowi więc łatwy cel dla szlachetnej pleśni.
  • Sauvignon Blanc nadaje powstałemu winu kwasowości i rześkości, której brakuje odmianie Sémillon.
  • Muscadelle jest trudna w uprawie i może się na niej rozwinąć niepożądany gatunek pleśni. Nie rozwija się też tak dobrze jak poprzednie odmiany i nie ma zdolności dojrzewania. Wyróżnia się jednak swoim kwiatowym aromatem. 
zachód słońca w winnicy

Sauternes: Wino z potencjałem długiego dojrzewania 

Sauternes wyróżnia się tym, że może długo dojrzewać. Zawdzięcza to swojemu owocowemu charakterowi i kwasowości. Kwasowość zachowuje integralność wina, natomiast owocowe nuty odsuwają się w cień, pozwalając na uwydatnienie smaków trzeciorzędowych – karmelu, masła i przypraw. Złotawy kolor młodego Sauternes przekształca się w ciemnokarmelową barwę dojrzałego wina. 

Tip: Przeczytaj, jak prawidłowo przechowywać wina rocznikowe

Sauternes: Słodki prezent

Ujęło cię słodkie wino Sauternes z francuskiego regionu Bordeaux? W naszym sklepie internetowym możesz wybierać spośród różnych roczników i winiarni. Fantastycznie sprawdzi się ono również jako prezent dla miłośników słodkich i rocznikowych win. Z przyjemnością zapakujemy twoje wino do eleganckiej drewnianej skrzynki i dołączymy do niego specjalny otwieracz do win rocznikowych.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł