Historia wina Mercurey
Wino Mercurey pochodzi z gminy o takiej samej nazwie w Burgundii. Z jakich odmian produkuje się Mercurey i czemu zawdzięcza ono swą rześkość? Odpowiedzi znajdziesz w artykule.
Mercurey jest nieszczególnie znaną gminą winiarską w Burgundii. Jednak – jak na Burgundię – oferuje doskonały stosunek jakości do ceny. Leży w samym sercu Côte Chalonnaise i jest jedną z najlepszych apelacji w tym rejonie. Mimo że gmina Mercurey położona jest w regionie winiarskim Burgundii, słynącym przede wszystkim z czerwonych win z odmiany Pinot Noir, na uwagę zasługują również tutejsze wysokiej jakości białe wina z odmiany Chardonnay.
Powstanie miasteczka Mercurey
Powstanie miasteczka Mercurey datowane jest przed 580 rokiem, kiedy to zostało ono wpisane do aktu założycielskiego Saint-Marcel de Chalon-sur-Saône pod nazwą „Mercureis”. Z czasem jego nazwa zmieniała się jednak kilkakrotnie. W 885 roku zyskało nazwę „Mercuriacum“, a o niecałe stulecie później, w 942 roku, zaczęto je nazywać „Mercoriacus“. W XI wieku ponownie przekształciło się w „Mercuriacus“.
Nazwa miasta pochodzi prawdopodobnie od rzymskiego boga Merkurego. W rzymskiej mitologii był on posłańcem bogów, handlu i patronem podróżników. Rzymianie mieszkający na tych terenach zbudowali świątynię na jego cześć. Niestety nie zachowała się do naszych czasów, a zamiast niej można tam zobaczyć rzymski kościół z XIII wieku.
Kiedy powstało wino Mercurey?
Historia wina Mercurey sięga III wieku n.e., kiedy to Rzymianie zdobyli tereny Burgundii i zaczęli sadzić winorośl. Rzymianie uprawiali brzegi rzeki Saony. Tereny te przekształciły się w dzisiejsze regiony winiarskie: Beaujolais, Mâconnais, Côte Chalonnaise i Côte d’Or.
Wino Mercurey uzyskało apelację w 1936 roku. We Francji określa się tak wina produkowane w obrębie jednego regionu winiarskiego. Wina AOC (Apellation ďOrigine Controlée) są najwyższej jakości francuskimi winami.
Warunki klimatyczne w Mercurey
Gmina leży w klimacie kontynentalnym, odznaczającym się ciepłymi latami i chłodnymi zimami. Deszczowo jest tam w zimie oraz na wiosnę. W lecie i na jesieni opady są minimalne, co stwarza idealne warunki dojrzewania wysokiej jakości winogron.
Mercurey uprawia się w pagórkowatych winnicach na północ od wsi na samym skraju Côte Chalonnaise. Cała gmina Mercuray leży na wysokości 230-320 m nad poziomem morza. Dnie są tu ciepłe, noce – chłodne. Wahania temperatur sprawiają, że winogrona są kwaśne, a wino rześkie.
W podłożu dominuje biały wapień, pokryty czerwoną gliną. Wyjątkowy skład gleby również wpływa na jakość winogron.
Mercurey: Czerwone i białe
Oprócz czerwonego wina, stanowiącego 80% produkcji, w Mercurey produkuje się też wino białe. Ze względu na swoją rzadkość stanowi zaskakujące regionalne urozmaicenie. Przez wiele lat jego popularność malała, w końcu Burgundia to raj czerwonego wina, ale białe wino również ma wiele do zaoferowania.
Najczęściej produkuje się je z następujących odmian:
Pinot Noir – bogaty smak dopełnia woń truskawek, malin i czereśni. Świetnie się nadaje do kilkuletniego leżakowania, podkreślającego owocowe nuty.
Chardonnay – w aromacie wyczujesz białe kwiaty, migdały albo pieprz i cynamon.
Skusiła cię wyjątkowość wina Mercurey?
Mercurey należy wprawdzie do mniej znanych win, ale każdy jego łyk zrobi na tobie wrażenie. Jego smaku i aromatu zaznać możesz za pośrednictwem naszego sklepu internetowego. Możesz też pozostawić wino do leżakowania i poznawać jego właściwości wraz z upływem lat. Do jego otwarcia przyda ci się wówczas specjalny otwieracz do win rocznikowych, dzięki któremu korek zostanie nienaruszony.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.