360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Co oznacza określenie claret na winie?

cztery kieliszki z winem o różnych kolorach

Młode, lekkie, a przede wszystkim rześkie. To właśnie wino claret, mistrz metamorfoz, który nie zdoła się wyrzec owocowych nut. W twoje ręce trafić może pod postacią zarówno czerwonego, jak i różowego czy białego wina. Czym jest wino claret, jaka jest jego historia i jak wygląda jego produkcja? 

Czym jest wino claret? 

Wino claret to trunek wyprodukowany z czerwonych odmian winogron. Podczas jego produkcji moszcz (zmielone winogrona) nie fermentuje. Żeby jednak nie było tak łatwo, istnieje więcej sposobów produkcji wina claret. Jego wygląd również się różni w poszczególnych krajach. W Anglii znane jest jako czerwone, we Francji jako różowe, a w Czechach – białe wino. 

Pochodzenie wina claret

W Europie claret znany jest od około XVII wieku. W tym okresie lekkie czerwone wino zyskało popularność głównie wśród Anglików, którzy zakochali się w nim w winiarskim raju – we Francji. Winiarze nie próżnowali więc i w regionie najhojniej obradzającym w czerwone winogrona – Bordeauxrozpoczęli produkcję tego klejnotu. Produkowali go z odmian Merlot oraz Cabernet Sauvignon i zaczęli nazywać vin clair (po łacinie vinum clarum), co w tłumaczeniu oznacza „jasne wino”. Takie słowa, jak clairclairet albo właśnie claret znaczą „jasny”. Określenie to nawiązuje do jasnej barwy takiego wina.

1988 Crozes Hermitage Cave de Tain L´Hermitage

DOSTĘPNE
439

1964 Chassagne-Montrachet Pierre Amiot

DOSTĘPNE
859

1987 Saint-Emilion Grand Cru Château Laroque

DOSTĘPNE
789

1995 Margaux Grand Cru Château d’Issan

DOSTĘPNE
659

1975 Pomerol Clos Grangeneuve

DOSTĘPNE
609

1975 Margaux Domaine de l’Etoile

DOSTĘPNE
589

2006 Chiroubles Andre Collonge

DOSTĘPNE
279

2009 Millésime Vintage Extra Brut Champagne Bouché Magnum pojemność 1,5 l

DOSTĘPNE
419

1975 Saint-Emilion Grand Cru Château Pavie Macquin

DOSTĘPNE
949

1967 Cuvee Jean Lebelin Hospices de Beaune

DOSTĘPNE
859

Produkcja wina claret w tamtych czasach odbywała się bardzo szybko, żeby skórki winogron jak najkrócej pozostawały w kontakcie z moszczem. Zwykle trunek produkowano w nocy, co odzwierciedla termin vin d’une nuit, czyli wino jednej nocy. Anglicy byli zachwyceni tym jasnoczerwonym, czy też różowawym winem.

Francuski i angielski claret  

Tak, jak różnią się oba kraje, tak i claret oznacza w nich coś innego. Dla osób posługujących się angielskim, claret związany jest z lokalizacją. Jest to czerwone wino z francuskiego regionu Bordeaux. Francuzi określają jako claret wszystkie jasne, lekkie wina, unikają natomiast terminu clairet. Takie wino nazywają rosé. 

Claret z Moraw: białe wino z odcieniami szarości

W czeskim słowniku winiarskim znaleźć można następującą definicję wina claret: „Claret to białe lub jasnoróżowe wino produkowane z czerwonych odmian winogron.”

Dlatego też w Czechach claret znany jest jako białe wino z odcieniami szarości. Można się zetknąć także z lekko różowym lub pomarańczowym kolorem, ale zawsze zależy to od rodzaju szczepu. Winiarze produkują claret z najróżniejszych czerwonych odmian, wśród których znaleźć można Cabernet Sauvignon czy St. Laurent. Jednak najczęściej stosowaną odmianą jest Pinot Noir, która charakteryzuje się niewielką ilością barwnika w skórce.

winnica

Jak produkuje się claret? 

Produkcja wina claret jest tak różnorodna, jak ono samo. Można je produkować na trzy różne sposoby: 

  • Wyciskane są całe winogrona, których się jednak nie miażdży. Proces ten jest delikatny, więc nie uszkadza skórek, w związku z czym zawarty w nich barwnik nie przenika do moszczu.
  • Moszcz powstaje w wyniku samoczynnego ściekania soku bez wyciskania. Sam wydostaje się on z zacieru.
  • Krwawienie, czy też saignèe, oznacza proces odsączania barwnika z rozgniecionych winogron.

Charakter wina claret: Jak smakuje i w jaki sposób go serwować? 

Jakiego koloru i aromatu możesz się spodziewać po clarecie? Jego kolor osiąga żółtawe, szare, a nawet łososiowe odcienie. W aromacie wyczujesz czereśnie, brzoskwinie lub truskawki. Ze względu na rześkość i lekkość, możesz je podawać do ryb albo owocowych deserów. Smakuje najlepiej jako młode wino.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

Udostępnij artykuł