360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Brunello di Montalcino skradnie twoje serce. Wiesz dlaczego?

sposób nalewania wina do kieliszka

Drodzy wycieczkowicze, właśnie dotarliście do jednej z najpopularniejszych części Włoch. Do ich winiarskiego serca – Toskanii. Oprócz imponujących zabytków oferuje on również imponujące wino. Skusisz się na kieliszek czerwonego?

Około 80 km od Florencji rozciąga się malownicza kraina zwana Montalcino, połozona w dolinie Val di Clava. Pagórkowaty obszar, którego centralnej części strzegą średniowieczne mury obronne, może zaoferować nie tylko kieliszek wina. Oferuje całe mnóstwo winnic, z których Brunello di Montalcino, w skrócie Bruno, pochodzi.

Jakość Brunello ma swoją cenę

W 1980 Brunello di Montalcino, wraz z winem Barolo, jako jedno z pierwszych win otrzymało najbardziej prestiżowy włoski certyfikat DOCG. Cena oczywiście powiązana jest z jakością, a Brunello określane bywa jednym z najdroższych oraz najlepszych czerwonych win Toskanii.

Charakterystyczną cechą tego wina jest fakt, że produkuje się je wyłącznie w okolicach miasteczka Montalcino. A wiesz, że Toskania jest jednym z trzech najpopularniejszych regionów winiarskich? Po prostu trudno o lepsze miejsce niż Toskania. Skradnie twoje serce nie tylko smakiem wina, lecz także lokalnymi krajobrazami.

Sangiovese, 100-procentowa podstawa Brunello di Montalcino

toskańska wioska Montalcino, rozpościerająca się na wzgórzu, słynie z odmiany Sangiovese (w przekładzie „krew Jowisza”). Do produkcji Brunello wykorzystywana jest jedynie ta ręcznie zbierana odmiana, a certyfikat DOCG gwarantuje jej stuprocentową zawartość. Błękit winogron oblepiających winnice aż po sam horyzont znany jest już od średniowiecza. Pierwsze ulepszenia miały jednak miejsce o wiele później.

Nie tylko Brunello może się poszczycić szczepem Sangiovese w swoim składzie. Warianty tej odmiany wykorzystywane są również jako baza innych czerwonych włoskich win, na przykład również jednego wyjątkowego włoskiego skarbu – wina Chianti.

Co ciekawe, wino dojrzewa o tydzień wcześniej, niż na przykład znajdujące się niedaleko Chianti. W Montalcinu panują bowiem jedne z najgorętszych i najbardziej suchych warunków klimatycznych w całej Toskanii.

nalewanie czerwonego wina do dwóch kieliszków

Dwie nazwy, jedno sławne wino

Z Brunello di Montalcino powiązane są dwa nazwiska – Clemente Santi – toskański rolnik, i jego wnuk Ferruccio Biondi-Santi. To właśnie wspomniany rolnik wyodrębnił odmianę Sangiovese, wyprodukował jednoodmianowe wino oraz skrócił okres jego dojrzewania. Na początku bowiem wyglądało to tak, że w dębowych beczkach dojrzewało ono przez dziesięć lat. W dzisiejszych warunkach taki czas dojrzewania jest nie do wyobrażenia. Jego wnuk z kolei jako pierwszy, w 1988 roku, wprowadził na rynek nowoczesny wariant tego wina.

Brunello di Montalcino spróbujesz najwcześniej za 4–5 let

Obecnie wino dojrzewa w olbrzymich beczkach ze sławońskiego dębu o wiele krócej. Do sprzedaży trafia najczęściej w ciągu 5 lat od zbiorów.

Idealnie podkreśli smak pieczonego bądź grillowanego czerwonego mięsa, tworząc luksusowe połączenie dla smakoszy. Smak Brunello najlepiej dojrzeje w piwniczce, w której będzie ono mogło poleżeć kolejne 5-10 lat.

Nasza wskazówka: Przeczytaj nasze artykuły o łączeniu wina z jedzeniem albo o tym, w jaki sposób prawidłowo przechowywać wina rocznikowe, żeby ich nie zmarnować.

Młodsze, ale równie charyzmatyczne wino Rosso di Montalcino, w odróżnieniu od Brunello może trafić do sprzedaży już rok po zbiorach.

Niezależnie od tego czy jesteś profesjonalistą, czy też początkującym smakoszem win, polecamy zaznanie uroków Toskanii na własnej skórze oraz korzystanie z tamtejszych piwniczek i przyrody. Zanim jednak zaplanujesz podróż, sięgnij w międzyczasie do naszej piwniczki z Brunello di Montalcino.

Chcesz poczytać o winach trochę więcej? Napisaliśmy dla ciebie na przykład artykuł o królu win: słynnym Barolo oraz o „wielkim gorzkim” Amarone.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł