Jak papież został winiarzem: Historia Chàteauneuf-du-Pape
We Francji, na lewym brzegu Rodanu, leży mała wioska. Pierwotnie była ona osadą górniczą o nazwie Calcernier, ale w XIV wieku spodobało się tam papieżowi Janowi XXII. Zlecił on zbudowanie w tej malowniczej, słonecznej wsi swojej letniej rezydencji. To jego wystawna rezydencja stała się następnie inspiracją do zmiany nazwy całej wsi na Chàteauneuf-du-Pape, czyli Zamek Papieski. I temu papieżowi zawdzięczamy również powstanie pierwszych winnic w tym regionie. A co było dalej?
Wraz z papieżem zniknęło też wino
Winnice miały się tam świetnie, jednak najważniejszym i niemalże wyłącznym odbiorcą tamtejszego wina był głównie dwór papieski. A więc wraz z odejściem papieskiego dworu z francuskiego Awinionu upadło też miejscowe winiarstwo. Niemały udział miał w tym z pewnością również wybuch pierwszej wojny światowej ramię w ramię z filokserą, która w tym samym czasie zaatakowała winnice. Winiarzom po prostu nie udało się przetrwać takiego nagromadzenia ciosów od losu.
Jednak na szczęście dla nas koniec winiarstwa w malowniczej wiosce nie był ostateczny. Kiedy ucichły ostatnie echa I wojny światowej, miejscowi winiarze złapali drugi oddech, a wraz z rozwojem rynku również i winiarstwo w Chàteauneuf-du-Pape zaczęło kwitnąć na nowo. Winiarze z należytym zapałem wykorzystali nową szansę i poprosili o opracowanie ujednoliconych zasad uprawy winorośli w danym regionie.
Chodziło głównie o ujednolicenie minimalnej zawartości alkoholu, a także wyznaczenie granic gmin, w których można było wykorzystywać nazwę Chàteauneuf-du-Pape. Oprócz podniesienia jakości win i osiągnięcia prestiżowego statusu marki, francuscy plantatorzy winorośli przy okazji zapoczątkowali również system winiarski appellation contrôlée, który do dziś wykorzystuje się w całym kraju do ochrony tradycyjnych nazw oraz marek francuskich produktów rolnych.
18 odmian w 1 Chàteauneuf-du-Pape
Chyba nie ma na tym świecie nikogo, kto – słysząc Chàteauneuf-du-Pape – nie wiedziałby, o co chodzi. Jest to bowiem określenie znane bodaj na całym świecie, nie tylko wśród miłośników wina. Po części może też dlatego, że legendarne winnice leżą nieopodal Prowansji, jednego z najchętniej odwiedzanych miejsc we Francji.
I to właśnie tutaj rodzi się niepowtarzalne wino, które jakością i smakiem w niczym nie ustępuje nawet winom z Bordeaux. W jego produkcji wykorzystywana jest metoda tzw. kupażu, czyli de facto mieszania ze sobą kilku odmian winorośli. W przypadku Chàteauneuf-du-Pape dozwolone jest zmieszanie nawet 18 wybranych odmian. Odmianą podstawową jest Grenache, którą miesza się ze szczepami:
- Syrah
- Grenache Noir
- Grenache Gris
- Bourboulenc
- Mourvedre
- Muscardin
- Clairette Rose
- Clairette Blanche
- Cinsault
- Roussanne
- Counoise
- Terret Noir
- Vaccarese
- Picardan
- Piquepoul Gris
- Piquepoul Blanc
- Piquepoul Noir
W dzisiejszych czasach większość producentów nie korzysta jednak z tej możliwości i tworzy cuvée zazwyczaj z około 5 odmian winogron.
Mocne wina, które dojrzewają nawet przez 2 pokolenia
W Chàteauneuf-du-Pape rzadko można się spotkać z białym winem, z różowym – nigdy. Większość tamtejszej produkcji obejmuje czerwone wina z dużą ilością tanin, co predestynuje je do długiego dojrzewania. Zanim dojrzeją na tyle, by osiągnąć swój znakomity, pełny smak i urzekający owocowy zapach, poleżą w dębowych beczkach 12-14 miesięcy. Niektóre winiarnie pozostawiają jednak swoje wina w beczkach nawet na kilka lat.
Ich smak najlepiej podkreśli czerwone mięso i sery, ale wina te świetnie też współgrają z wyrazistym smakiem oliwek czy czosnku. Przekonaj się sam. Przygotuj kieliszki i kubki smakowe. Wystarczy tylko wybrać jedno z legendarnych papieskich win, które już czekają na ciebie w naszym sklepie internetowym.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.