Historia wina Sancerre
Malownicze doliny, żyzne winnice, piwniczki w wąskich uliczkach i zabytkowa wieża zamkowa. Wszystko to wiąże się z historią znakomitego wina Sancerre, pochodzącego z miasta i regionu o tej samej nazwie. Miasteczko położone jest w dolinie rzeki Loary w środkowej Francji i dominują tam dwie odmiany winorośli – Sauvignon i Pinot Noir.
Kiedy powstało wino Sancerre?
Historia wina Sancerre sięga I wieku naszej ery. U zbocza wzgórz Sancerre leży miasto Saint Thibault, wcześniej znane jako Gortona. Jego idealne umiejscowienie u zbiegu drogi via Romana oraz rzeki Loary uczyniło z niego ważne miasto portowe w czasach galijsko-rzymskich. Stało się ono miejscem inicjacji eksportu miejscowych win. Przed rzymskim podbojem Galii żyło tam celtyckie plemię Biturigów, uprawiające odmianę zwaną Bitrurious.
Rozwój produkcji wina nabrał tu rozmachu w 313 roku n.e. Wino stało się bowiem elementem obrządku chrześcijańskiego, który wprowadził w całym imperium cesarz Konstantyn I. Trunek z winogron zyskał więc popularność wśród jego katolickiej ludności.
Średniowiecze: Przytłoczeni winem
W XI i XII wieku winnice rozkwitały. Mieli w tym swój udział pracowici augustianie z opactwa Saint Satur i potężny ród Sancerre. W tym okresie zbudowano również zamek z murami obronnymi, chroniącymi miasto. Wieżę zamkową do dziś można podziwiać w Sancerre.
Z biegiem lat winnic przybywało i na początku XVII wieku w Królestwie Francji było ich w nadmiarze. Dlatego też król Ludwik XIII zarządził zaprzestanie wysadzania winorośli. Ograniczenie to zniosła pod koniec XVIII wieku rewolucja francuska.
Czasy nowożytne: Od czerwonego do białego
W XIX wieku winnice dziesiątkowała pleśń i szkodniki winorośli. Dopiero w 1893 rozpoczęto ponowne sadzenie winorośli, ale tym razem innej odmiany. Przed inwazją szkodników w winnicach dominowały czerwone odmiany winogron. Podczas ponownego nasadzania winiarze preferowali jednak białe winogrona, a konkretnie odmianę Sauvignon Blanc.
Wino Sancerre produkowane jest obecnie głównie z odmiany Sauvignon. W 1936 roku uzyskała ona apelację (AOC), w związku z czym Sauvignon z Sancerre zaliczana jest do najlepszych Sauvignon na świecie. Czerwone Sancerre produkuje się z odmiany Pinot Noir i stanowi ono około 15% produkcji. Posiada apelację od 1959 roku.
Skład gleby w Sancerre
Gleba, na której uprawiane są winogrona na Sancerre sprzyja powstawaniu wielu smaków i aromatów. Podłoże ma tu bowiem trzy oblicza:
- Gliniasto-wapienna gleba znajduje się w zachodniej części gminy.
- Glebę krzemionkową i kamienistą znaleźć można za wschodzie regionu winiarskiego.
- Skalisto-wapienne gleby są charakterystyczne dla stromych zboczy i pagórków.
Te trzy specyficzne terroir pozwalają winiarzom tworzyć oryginalne wina, odzwierciedlające cechy poszczególnych winnic. Nawet jeśli będziesz wciąż próbował wina z jednej i tej samej odmiany, od tego samego winiarza, niekoniecznie będzie ono zawsze smakować tak samo. Smak, aromat i mineralność będą różne.
Czy wino z Sancerre cię zainteresowało?
Uwikłane w historię wino Sancerre z pewnością zasługuje na twoją uwagę. Jest nie tylko jednym z najwyższej jakości win z odmiany Sauvignon; każda jego butelka oferuje smaki, z którymi dotąd nie miałeś okazji się zetknąć. W naszym sklepie internetowym możesz wybierać z kilku roczników tego złocistego trunku. Z przyjemnością zapakujemy je dla ciebie do drewnianej skrzynki, dołączając do niego specjalny otwieracz do win rocznikowych.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.