Wino do sera: 7+10 wskazówek dla smakoszy poszukujących wyjątkowych doznań
Dlaczego akurat wino z serem? Brytyjska autorka książek kulinarnych i podróżniczka Patience Gray już w 1957 roku twierdziła: „Ser jest najprawdopodobniej najlepszym jedzeniem, a wino najlepszym napojem”. Połącz dwa „naj”, przeanalizuj zasady ich łączenia, a potem zapoznaj się z dzisiejszym artykułem ze wskazówkami odnośnie łączenia win z serami.
Po co zastanawiać się nad łączeniem wina z serem?
Odpowiednio wybrane połączenie wina i sera to gwarancja doskonałego kulinarnego doświadczenia: Jedno podkreśla smak drugiego. Świetnie się uzupełniają kontrastowe smaki – słony ze słodkim, cierpki z łagodnym. Natomiast źle dobrane wino może spowodować, że ser będzie się wydawał gorzki albo że wcale nie poczujesz jego smaku. Poszczególne smaki będą się zwalczać.
Można się zetknąć z ogólnym zaleceniem, by łączyć wina i sery pochodzące z tego samego regionu. W czasie ich geograficznej koegzystencji ich smaki się bowiem zharmonizowały – dowód stanowią ich połączenia w tradycyjnych regionalnych przepisach. Zalecenia tego z pewnością nie należy jednak traktować jak dogmatu.
Raz, dwa wybierz ser do wina: białe czy czerwone?
Szukasz odpowiedniego sera do białego wina?
Masz białe wino i chętnie wypiłbyś je z odpowiednim serem? Już wiesz, że przeciwieństwa się przyciągają. Dlatego też wybór sera powinien być dostosowany do właściwości smakowych danego wina – jest słodkie, czy może wytrawne? Lekkie, czy raczej cięższe? Zajrzyj za kulisy kombinacji, które warto wypróbować:
- Lekkich białych win próbuj z serami twardymi lub półtwardymi – na przykład Sauvignon doskonale komponuje się z parmezanem.
- Cięższych białych win spróbuj z półtwardym serem, takim jak gouda czy madeland.
- Masz w swojej piwniczce wytrawne białe wino? Zestaw je ze świeżym serem albo serem z białą pleśnią – na przykład camembertem.
- Słodkie białe wino uszczęśliwi twoje kubki smakowe w połączeniu serem z niebieską pleśnią. Zgraną parę tworzą na przykład tokaj z angielskim serem Blue Stilton.
Wskazówka: Czy próbowałeś już Soave, jednego z najchętniej kupowanych włoskich białych win? Zapoznaj się z nim, czytając nasz artykuł o Soave i spróbuj go w towarzystwie sera z białą pleśnią – na przykład camemberta.
Który ser wybrać do czerwonego wina?
Spotkałeś się już z tezą, że czerwonego wina nie należy łączyć z serami? To nieprawda – czerwone wino również smakuje z nimi bosko. Wystarczy tylko trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze wybieraj dobrej jakości wina i łącz je z raczej twardymi serami – doskonale zrównoważą garbniki. Niech obok takiego zestawu na stole znajdą się również wyraziste pieczywo i oliwki.
- Lekkie czerwone wino doskonale dopełni smak twardych serów z naturalną, suchą skórką. Nie bój się także spróbować go razem z serami smakowymi.
- Cięższe lub wytrawne czerwone wino podawaj z serami o wyrazistym smaku. Będą one tworzyć zgrany duet na przykład z winem z odmiany Syrah.
- Lubisz słodkie czerwone wina? Spróbuj zatem porto w towarzystwie sera o charakterystycznym aromacie, takiego jak Roquefort.
Wskazówka: Wspominaliśmy, że świetnie komponują się wina i sery z tych samych regionów. Spróbuj słynnego Brunello z serem Asiago. Wywodzą się z tego samego regionu i wspólnie zapewnią wyjątkowe smakowe doznania.
Zaciekawiło cię łączenie wina z jedzeniem? Zainspiruj się dodatkowo, czytając szczegółowy artykuł o zestawianiu wina z potrawami.
Poszukujesz odpowiedniego wina do ulubionego sera?
Czy twój ulubiony jest na liście TOP 10 popularnych na całym świecie serów? Pokażemy ci, które wino możesz spróbować z nim zestawić.
- Cheddar: Spróbuj tego Brytyjczyka z winem Pinot.
- Brie: Delikatny, kremowy ser świetnie się „dogada” ze świeżym, kwaskowym winem. Sprawdź to, łącząc go na przykład z Chardonnay.
- Parmigiano Reggiano: Nazywany jest „królem serów” i doskonale uzupełnia się z włoskim Barolo. Swoją drogą, Barolo nosi z kolei miano „króla win”. Iście królewskie połączenie sera z winem, prawda? Zajrzyj do naszego artykułu o Barolo i dowiedz się, dlaczego rzuci cię na kolana.
- Asiago: Ser z aromatycznego mleka krów pasących się na płaskowyżu Asiago, doskonale uzupełni wino z odmiany Syrah.
- Gruyere: Szwajcarskiego sera spróbuj w towarzystwie cenionego na całym świecie Barbaresco.
- Feta: Najprawdopodobniej najstarszy grecki ser tworzy doskonale zgraną smakowo parę z winem Chablis.
- Mozzarella: Spróbuj śmietankowego białego sera z toskańskim winem Chianti.
- Manchego: Tego owczego sera, wyprodukowanego z mleka gatunku o tej samej nazwie, spróbuj wraz z winem Rioja.
- Gorgonzola: Do najsłynniejszego przedstawiciela włoskich serów pleśniowych otwórz sobie deserowe Vin Santo.
- Epoisses: Tego kreomwego sera spróbuj w towarzystwie znamienitego wina Sauternes.
Istnieje nieskończona ilość połączeń win z serami – nie bój się eksperymentować. Jest jednak jedna zasada rządząca dziedziną łączenia wina z serem: do jakościowego wina zawsze dobieraj wysokiej jakości ser. To pierwsze kupisz u nas – oferujemy doskonałe wina rocznikowe z wielu krajów.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.