Najstarsze wino świata dojrzewa już 1670 lat
Starożytne szklane naczynie, kształtem przypominające amforę, z uchwytami w kształcie delfinów, które na dodatek wciąż chroni swą płynną zawartość. Właśnie taka niespodzianka czekała na zespół archeologów, który w 1867 roku pracował przy wykopaliskach grobowca w niemieckiej Spirze (niem. Speyer). Co zawiera unikatowa butelka i jakie okoliczności doprowadziły do tego, że się zachowała? O tym przeczytasz w dzisiejszym artykule.
Znaleziona butelka, nazywana Speyer (albo też Römerwein), uznawana jest za najstarsze zachowane wino świata. Jej pochodzenie datuje się już na około 350 r n.e. Znaleziono ją w grobowcu bogatego rzymskiego arystokraty i jego żony. Ich krewni podarowali nieboszczykom na podróż do świata zmarłych w sumie 16 butelek wina. Jednak tylko butelka Speyer jako jedyna przetrwała nienaruszona. Starożytni Rzymianie bardzo rzadko wykorzystywali szkło do dłuższego przechowywania wina – było zbyt kruche do takich celów. Również dlatego odkrycie szklanej butelki, w dodatku pełnej wina, jest prawdziwą rzadkością. Jakim cudem zachowała się również jej zawartość?
Najstarsza butelka wina zachowała swoją zawartość dzięki unikalnej recepturze
Żółtozielone szklane naczynie o pojemności 1,5 litra było starannie zapieczętowane gorącym woskiem. A jeszcze wcześniej starożytny winiarz dolał do wina dużą ilość oliwy z oliwek, żeby zapewnić napojowi doskonałą ochronę przed działaniem powietrza.
Czy wiesz, że…? W starożytności stosowano do konserwacji wina naprawdę oryginalne składniki, takie jak na przykład mączka marmurowa. Najczęściej były to jednak różne kombinacje ziół albo ekstrakt z żywicy sosnowej. Powstałe w ten sposób wino było gęste i kleiste.
Zastanawiasz się, jak w bezpieczny sposób przechowywać wino rocznikowe? Nie musisz do niego dodawać żywicy ani mączki marmurowej. Przeczytaj nasz artykuł o tym, jak przechowywać wina koneserskie..
Jak smakuje najstarsze wino na świecie?
W Palatynacie Reńskim, z którego wino pochodzi, tradycja uprawy winorośli sięga już starożytności. Dlatego też wino prawdopodobnie zostało wyprodukowane z mieszanki lokalnych winogron. Rzymianie chętnie eksperymentowali ze sposobami na ulepszanie smaku i aromatu trunków. Dlatego dodawali do wina miód. A żeby napój był jeszcze trochę słodszy, mieli w zwyczaju dodawanie do mieszanki nawet ołowiu. Również dodawane substancje konserwujące znacząco wpływały na smak powstałego trunku. Nie było to więc wino w takim znaczeniu tego słowa, jakie znamy współcześnie. Można by jednak w ostateczności porównać jego smak do smaku wermutu czy grzanego wina.
Czy wiesz, że…? Również starożytni Egipcjanie dodawali do wina zioła. Powstały roztwór wykorzystywali jako lek na dolegliwości wewnętrzne i zewnętrzne.
Płyn w butelce Speyer nie zawiera już wcale alkoholu ze względu na upływ czasu. Z mikrobiologicznego punktu widzenia wino jest najpewniej w porządku, więc dałoby się go spróbować. Z największym prawdopodobieństwem nie byłoby to jednak niezapomniane doświadczenie pod postacią zapewniającej przepyszne doznania degustacji.
Jak zdemaskować wino, którego nie powinieneś próbować sam ani serwować go swoim gościom? Rzuć okiem na nasz artykuł z poradami, jak rozpoznać zepsute wino.
Najstarsze wino świata pozostaje nieotwarte
Specjaliści już od chwili odkrycia butelki prowadzą dyskusje o tym, czy należy otworzyć wino Speyer i przeprowadzają jego kolejne analizy chemiczne. Powietrze wchodzące z winem w reakcję mogłoby je bezpowrotnie zepsuć. Dlatego też butelka pozostaje wciąż zapieczętowana w Muzeum Historycznym Palatynatu.
Wprawdzie nie mamy w swojej ofercie win z rocznika 350, ale możesz spróbować innego wina z historią. Oferujemy nawet 90-letnie wina rocznikowe.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.