Czego dowiesz się z etykiety na winie?
Kiedy wybieramy wino, etykieta jest często pierwszym elementem, który przyciąga nasz wzrok. Oprócz tego, że zawiera wymagane informacje o winie jako takim, jest zatem też ważnym narzędziem marketingowym. Co może nam zdradzić etykieta na butelce i jak można ją odczytywać? Zachęcamy do zgłębienia bardzo ciekawego tematu.
Etykieta, wino i szczypta historii
Etykieta wina miała swoich poprzedników już w starożytnym Egipcie. Amfory, w których przechowywano wino, oznaczano etykietami z nazwiskiem winiarza, rokiem produkcji, a czasem nawet z informacjami o właściwościach wina.
Kiedy w średniowieczu produkcja wina przeniosła się do klasztorów, mnisi zaczęli używać do opisu win kawałków pergaminu przywiązanych do szyjki naczynia na trunek. Dzisiejszą postać winna etykieta ma mniej więcej od początku XVIII wieku, kiedy to zaczęto rozlewać wino do szklanych butelek.
Winna etykieta i jej wygląd stopniowo przechodziły metamorfozy jako element designu opakowania i odzwierciedlały trendy dominujące w danym okresie, a także kształtowanie przepisów winiarskich. Na etykietach zaczęły się jednak pojawiać na przykład także informacje o wyróżnieniach winiarskich, herby, krajobrazy czy motywy przyrodnicze z danego terroir.
Zobacz etykiety jednego z najsłynniejszych win – Amarone z weneckiego regionu Valpolicella.
Etykieta wina może być małym dziełem sztuki
W dzisiejszych czasach wiemy już, że etykieta nie tylko opisuje wino, lecz także je sprzedaje. Producenci starają się często połączyć nowoczesny wygląd z odniesieniami do tradycji i niektóre etykiety same w sobie są niemal dziełami sztuki. Nie muszą wprawdzie nieść żadnych informacji o jakości trunku, ale kupując wino warto przyjrzeć się ich różnorodności.
Etykieta wina z prawnego punktu widzenia
Wiele informacji i danych zawartych na etykiecie wymagana jest przepisami prawa oraz innymi powiązanymi regulacjami ustanawianymi w kraju produkcji wina. Nie można też zapominać o rozporządzeniach Unii Europejskiej, które należy uwzględniać przy etykietowaniu.
U nas niezbędne informacje to na przykład rodzaj produktu, dane o zawartości alkoholu, nazwa rozlewni, nominalna objętość, identyfikacja pochodzenia wina, numer partii, dane o zawartości cukru i wiele innych. Podanie niektórych informacji jest konieczne tylko w przypadku niektórych rodzajów win.
Cały zestaw danych odnosi się wówczas do produktu jako takiego. Są to na przykład informacje o zawartości alergenów, kod EAN produktu, zalecenia dotyczące postępowania z opakowaniem i tym podobne. Z nimi powiązane są jeszcze informacje nieobowiązkowe, takie jak określenie odmiany, rocznik zbioru albo dane o kolorze wina. Nierzadko podawana jest sugerowana temperatura serwowania wina oraz potrawy, z którymi najlepiej je podawać. Całkiem sporo, prawda?
Przypomnijmy zatem, że w części krajów do klasyfikacji win wykorzystywany jest system germański, oparty na klasach jakości, co wpływa również na etykiety wina i ich wygląd. W krajach, gdzie dominuje system romański, najbardziej widoczną informacją będzie ta o pochodzeniu wina.
Spróbuj przyjrzeć się na przykład etykietom słynnego Chianti.
Czy wybrane wino ci zasmakuje? Etykieta to zaledwie podpowiedź
Mimo że etykieta stara się jak najlepiej scharakteryzować dane wino, niekoniecznie znajdziesz na niej absolutnie wszystkie informacje, które mogłyby podpowiedzieć, czy spełni twoje indywidualne wymagania. Taką umiejętność zyskasz jedynie nabywając wiedzę lub doświadczenie z wybranymi rodzajami win i ich etykietami stosowanymi we wszystkich winiarskich „mocarstwach”.
Podczas gdy na przykład w Czechach najprawdopodobniej będziesz wybierać według zawartości cukru, jakości, odmiany, ulubionej winnicy, czy też na przykład rocznika, w innych krajach ci to nie wystarczy. Konieczna będzie znajomość specjalnej klasyfikacji danego kraju, orientacja w ważnych obszarach czy regionach, jak również w procesach dojrzewania wina, z którym powiązane są różne pojęcia. Trening czyni jednak mistrza, a nasze wina rocznikowe są wręcz stworzone do trenowania.
Wina na obrazku: Tokaj: Tokaj & Co, Gattinara Azienda Pavero, Katzrin Yarden, Manna Franz Haas.
Etykieta wina wizytówką winiarza
Znaczenie etykiety i jej oddziaływania na konsumenta niejednokrotnie już badano. Opinie dotyczące tego, jak powinna wyglądać idealna etykieta wina mogą się różnić w zależności od wieku, płci i statusu społecznego konsumenta.
Są jednak takie jej elementy, na które należałoby zwrócić uwagę wszystkim, którzy zajmują się designem opakowań i projektowaniem etykiet. Etykieta wina powinna być przejrzysta i prezentować jednolity styl wizualny, który zdoła zainteresować kupującego oraz jest adekwatny do danej marki czy producenta. Na takie wino aż przyjemnie popatrzeć.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.