360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Mercurey i Sancerre – mniej znane białe francuskie wina

dwa kieliszki z białym winem

W poprzednim artykule pisaliśmy o najsłynniejszych rodzajach białego wina, dziś z kolei przedstawimy sobie te mniej znane – konkretnie francuskie. Chyba nikt nie uznaje francuskiego wina jako takiego za nieznane, a mimo to można się czasem natknąć na wino z Francji, o którym dotychczas nie słyszeliśmy zbyt wiele. Specjalista będzie wprawdzie wiedział, z jakim winem ma przyjemność, ale ktoś, kto dopiero zaznajamia się ze światem win, nie musi mieć pojęcia… W poniższym artykule spróbujemy się zatem przyjrzeć niektórym z nich.

Na wstępie przypomnijmy, gwoli ścisłości, że Francja stosuje w klasyfikacji win tak zwany system apelacyjny. Działa on w oparciu o zasadę podkreślania regionu, z którego pochodzą winogrona wykorzystywane do produkcji danego wina.  Dlatego też na etykietach poszczególnych win najczęściej spotkać można wyróżnioną nazwę obszaru ich pochodzenia

W niektórych przypadkach będzie jednak dominować słowo Chateau (zamek), oznaczające winnicę, w której uprawiane były winogrona. Co ciekawe, w danym miejscu właściwie może nie być żadnego zamku. Jako trzecie wspomnijmy jeszcze oznaczenie Vin de Pays, występujące wraz z nazwą jednej z charakterystycznych odmian.

Dwie wskazówki przydatne podczas odkrywania francuskiego wina

Regiony winiarskie Francji zlokalizowane są na niemal całym jej terytorium i alfabetycznie możemy je ułożyć w taki sposób: Alzacja, Bordeaux, BurgundiaSzampania, Jura, Langwedocja – Roussillon, Prowansja + Korsyka, Sabaudia, Środkowa Francja, Dolina Loary i Dolina Rodanu. My dziś zajrzymy wspólnie do dwóch z nich.

1. Mercurey: biała perła Burgundii

Jedną z najsłynniejszych gmin Burgundii jest Mercurey, będąca jednocześnie największą apelacją w regionie Côte Chalonnaise. Mimo że degustacja burgundzkich win kojarzy się głównie z luksusowymi czerwonymi winami, nie możemy zapomnieć też o białych.

Dominującą w regionie białą odmianą jest Chardonnay, która stąd się również wywodzi. Białe wina z Mercurey mogą być także produkowane z wykorzystaniem szczepu Pinot Blanc. Najczęściej jednak spotkać się można z winem jednoodmianowym, wyprodukowanym w stu procentach z Chardonnay.

Najbliższa okolica apelacji ma status Premier Cru, w dalszej okolicy znajdują się natomiast winnice z klasyfikacji Mercurey AOC (Apellation ďOrigine Controlée).

Mercurey to bogate i pełne białe wina, zazwyczaj o żółtym kolorze z zielonymi odcieniami. Wyczujesz w nich aromat białych owoców, głównie jabłek. Mają świeży, mineralny smak, a pod koniec pozostawiają wrażenie miękkości oraz ciepła. Zaleca się je otwierać od trzeciego roku i podawać jako aperitif.

Chardonnay dojrzewa w październiku i osiąga wysoką zawartość cukru, służy mu również dojrzewanie w beczkach typu Barrique. Wina Mercurey doskonale współgrają z serami i sosami na bazie śmietany, pasują również do wędzonych ryb, owoców morza albo steków.

2. Sancerre: Biała perła z Doliny Loary

Wina Sancerre wywodzą się z apelacji winiarskiej o takiej samej nazwie, która w większości leży na lewym brzegu rzeki Loary. Najczęściej występuje tu biały szczep Sauvignon Blancs, stanowiący podstawę tutejszych białych win. Możesz jednak spróbować również Sancerre rosé albo czerwonego Sancerre ze szczepu Pinot Noir.

Prawda jest jednak taka, że Sancerre jest przede wszystkim królem Sauvignonu. Są to tradycyjnie wytrawne, pełne wina o owocowym smaku i delikatnym, kwiatowym aromacie. Docenisz w nich harmonijną kwasowość oraz grejpfrutowe nuty z dodatkiem brzoskwini. Być może rozpoznasz także smak jeżyn, ananasa albo agrestu.

Wina te są właśnie jednym ze sztandarowych przykładów tego, jak duży wpływ na ostateczna postać wina ma terroir. Prawie 400 producentów wina szlifuje tu swoje rzemiosło, produkując też doskonałe cuvée. Typowe Sancerre dojrzewają zazwyczaj w kadziach ze stali nierdzewnej, by mogły zachować swoją świeżość i lekkość.

Sancerre pasuje do dań rybnych, uzupełnia się dobrze z serami pleśniowymi i kozimi. Jeśli chodzi o mięso, najlepiej współgrają z drobiem.

Nasza wskazówka: Na uwagę zasługuje bez wątpienia cały region wraz z miastem Sancerre, które oczaruje zwłaszcza miłośników historii. Miasteczko zamieszkane przez około 1400 obywateli ma górzysty charakter i roztacza się z niego piękny widok na Loarę.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł